City Insurance a anuntat vineri ca va contesta in instanta decizia ASF din data de 18 aprilie prin care autoritatea a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan impotriva acestui asigurator. City Insurance sustine ca decizia este netemeinica si nelegala, in conditiile in care ASF ar fi ignorat cu rea credinta rezultatul unui audit comunicat de asigurator chiar in aceeasi zi din care ar fi rezultat ca indeplinea si depasea toti indicatorii impusi de directiva Solvency II. City Insurance poate contesta decizia ASF din 18 aprilie in termen de 10 zile de la comunicare, dar contestatia nu suspenda executarea deciziei ASF.

Misu Negritoiu, presedintele ASFFoto: Hotnews
  • HotNews.ro a solicitat City Insurance sa precizeze cine a realizat auditul care ar fi plasat asiguratorul in legalitate si eventual sa faca publice concluziile acestui raport. In acelasi timp, HotNews.ro a solicitat un punct de vedere si ASF. Vom reveni cu amanunte imediat ce le vom primi

Redam mai jos comunicatul de presa transmis vineri de City Insurance:

Prin Decizia nr. 901/18.04.2016, Autoritatea de Supraveghere Financiara a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan asupra Societatii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A..

Pentru a lua aceasta masura, Autoritatea de Supraveghere Financiara invoca dispozitiile art. 7, lit. a, din Legea nr. 503/2004.

Pentru corecta informare a partenerilor nostri, a asiguratilor, dar si, in general, a opiniei publice, consideram necesar sa facem pe aceasta cale urmatoarele precizari:

1. Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiare prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara a Societatii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. este esential nelegala si profund netemeinica. Fara a intra intr-o analiza de fond, va informam ca toate considerentele acestei decizii nu dovedesc existenta niciunei imprejurari din cele expres si limitativ prevazute de lege care sa permita luarea unei asemenea masuri.

Textul invocat in decizie impune ca, pentru a se lua o asemenea masura, era necesar ca autoritatea sa fi constatat - pe baza de date obiective - ca, prin incalcari ale obligatiilor specifice, s-a pus in pericol onorarea obligatiilor asumate fata de asigurati.

Nu numai ca nu s-a constatat o asemenea situatie, dar conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara a ignorat cu rea credinta rezultatul auditului comunicat de noi la data de 18.04.2016 si din care rezulta ca indeplinim si depasim toti indicatorii impusi de Solvency II - legea in vigoare incepand cu data de 01.01.2016.

2. Desi conform dispozitiilor legale, masura redresarii financiare este subsumata unui singur scop - anume protejarea intereselor creditorilor asigurati - prin Decizia amintita ni se impun masuri care prin ele insele sunt de natura sa diminueze capacitatea de plata a societatii, in detrimentul asiguratilor. Amintim aici faptul ca, prin planul de redresare, ni se interzice sa vindem o intreaga clasa de asigurari - asigurarile de garantii - si este limitat, per ansamblu, volumul de activitate al societatii la nivelul de 75% din volumul anului 2015.

3. Semnalam cu acest prilej faptul ca aceste masuri restrictive si represive fac parte dintr-un context mai larg al preocuparii Autoritatii de Supraveghere Financiare de a diminua pana la desfiintare activitatea societatilor de asigurare/reasigurare cu capital romanesc, in favoarea explicita a celor cu capital strain.

In sprijinul acestei afirmatii, enumeram multele si diversele situatii in care conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiare si-a exprimat explicit opinia ca societatile de asigurari cu capital romanesc nu sunt performante, ca nu respecta regulile de piata si ca ar trebui ca pe piata asigurarilor sa ramana doar societatile mari de profil, adica multinationalele.

Urmarind cu consecventa acest scop, Autoritatea de Supraveghere Financiara foloseste o paleta larga de mijloace precum:

- Controale repetate si lungi, urmate de masuri netemeinice si contradictorii. Va prezentam separat o parte din actiunile de control la care a fost supusa Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. si din care rezulta clar ca o mare parte din timp am fost 'ocupati' cu intocmirea de situatii, prezentarea de documente, raportari repetate etc., vezi site www.cityinsurance.ro/centru-media/.

- Divulgarea catre media a unor 'stiri' nereale despre existenta unor asa-zise probleme in activitatea societatii cu capital romanesc dar si a unor date confidentiale, nedestinate publicitatii, despre unele aspecte economice aflate cu ocazia controalelor intreprinse.

- Refuzul de a acorda sprijinul necesar atunci cand societatea a fost nedreptatita prin decizii luate de catre alte institutii sau in situatiile litigioase.

Toate aceste atitudini abuzive au ca efect stirbirea imaginii societatii, rezerve in ceea ce priveste subscrierea potentialilor asigurati, dar si mari dificultati in atragerea de finantari.

4. Informam toti clientii nostri ca Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. indeplineste toate cerintele de capital, potrivit regulilor de calcul stabilite de Directiva Europeana Solvency II, si ca este in masura sa satisfaca toate cererile justificate de despagubire.

Vom face toate eforturile necesare pentru a depasi cu bine dificultatile create prin planul de redresare stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, fara a afecta interesele clientilor nostri.

5. Referitor la faptul ca de nenumarate ori s-au facut referiri la numarul mare de reclamatii legate de neplata dosarelor de dauna RCA, tinem sa va informam faptul ca, in ultimele trei luni (1 ianuarie - 31 martie 2016) Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. a despagubit dosare de dauna in valoare de 23 milioane EURO. Totodata, la un volum anual al vanzarilor de asigurari obligatorii RCA de 1,124 milioane polite, cele 1.557 reclamatii inregistrate impotriva societatii reprezinta un procent infim de doar 0,13% din totalul numarului de clienti ai Societatii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A.

6. In cel mai scurt timp vom intreprinde toate demersurile legale pentru a ne apara interesele, a anula actiunile si masurile abuzive ale Autoritatii de Supraveghere Financiare si a diminua la maximum consecintele negative ale acestora".

  • Ce ilegalitati sustine ASF ca a depistat la City Insurance in urma carora a decis sa dispuna deschiderea procedurii de redresare la acest asigurator

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis deschiderea procedurii de redresare pe baza de plan la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A, dupa ce un control inopinat a reliefat "o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului societatii", a anuntat in data de 18 aprilie ASF, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Ce probleme a constatat ASF:

  • Gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de dauna, de 43%
  • coeficient de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurari generale
  • Intarzieri importante la plata despagubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind inregistrate la B.A.A.R. cereri de chemare in garantie, cu consecinte negative asupra intregii piete de asigurari RCA din Romania;
  • O datorie semnificativa aferenta cedarii in reasigurare a riscurilor incluse in clasa 10 - RCA, reprezentand aproximativ 85% din totalul datoriilor fata de reasiguratori;
  • O expunere ridicata la risc, reprezentand totalul sumelor asigurate pentru politele in vigoare, raportat la valoarea activului net inregistrata de societate la aceeasi data, la clasa 15 - Asigurari de garantii, incheiate pe teritoriul Romaniei si in Spatiul Economic European;
  • Absenta unei evaluari, pe o baza prudenta, a sumelor de incasat de la societati afiliate si diversi debitori, cu valori si vechimi semnificative, fara a tine cont, de asemenea, de deprecierea creantelor respective.

In urma deciziei ASF, activitatea de subscriere a Societatii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. va fi limitata la 75% din totalul sumelor de asigurare brute inregistrate in anul 2015, mai putin clasa 15 - Asigurari de garantii, unde subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisa.

Politele de asigurare deja emise raman valabile pana la data expirarii.

In termen de cel mult 20 de zile de la data comunicarii deciziei Consiliului ASF, City Insurance S.A. are obligatia sa desemneze un auditor financiar, persoana juridica, pentru efectuarea unei evaluari corecte, prudente si realiste a activelor, datoriilor si capitalurilor sale proprii.

De asemenea, in termen de 20 zile de la data primirii deciziei, Consiliul de administratie al Societatii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. are obligatia sa intocmeasca si sa depuna la sediul ASF un plan de redresare financiara.

Planul va cuprinde masurile de redresare financiara, precum si modalitatile concrete si termenele de indeplinire a masurilor asumate de conducerea societatii in vederea asigurarii fondurilor proprii eligibile care acopera SCR (Solvency Capital Requirement) sau pentru modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care acopera MCR (Minimum Capital Requirement), precum si a coeficientului de lichiditate. Termenul pentru reincadrarea in cerintele SCR este de maximum 6 luni, in timp ce termenul pentru respectarea cerintelor MCR este de 3 luni - de la aprobarea planului de redresare.

Pentru detalii citeste si: Inca o firma de asigurari in procedura de redresare - City Insurance S.A.