Prima medie aferenta politelor de asigurare auto obligatorie RCA incheiate pentru vehicule din categoria autoutilitare si autocamioane, pe o perioada de douasprezece luni, a ramas in martie aproximativ la acelasi nivel ca in februarie (+1%), in conditiile in care pe segmentul de masa maxima cuprinsa intre 3,5 si 7,5 tone a fost inregistrata chiar o scadere substantiala de 19%, a anuntat miercuri Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

protest RCAFoto: Hotnews
  • Redam mai jos situatia preturilor RCA la autocamioane si autoutilitare prezentata miercuri de ASF:

"In cazul autocamioanelor de peste 16 tone, prima medie RCA a scazut in martie cu 3% fata de februarie, pana la 8.095 de lei, ajustarea fiind de minus 4% pe segmentul detinatorilor persoane juridice. De asemenea, prima medie pentru autoutilitare cu masa de pana la 3,5 tone s-a redus cu 2%.

Potrivit raportarilor transmise de societatile de asigurare in cadrul procesului de monitorizare a evolutiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, in martie au fost incheiate peste 26.260 de polite pe douasprezece luni pentru autoutilitare si autocamioane, cu 67% mai mult decat in iunie 2015, respectiv cu 19% mai mult decat in februarie 2016.

Luna martie marcheaza astfel consolidarea unui fenomen de temperare si, pe anumite segmente, de corectie a majorarilor de prime inregistrate pe fondul reasezarii pietei RCA din ultimele luni.

Pentru vehiculele destinate transportului de persoane, prima medie RCA aferenta politelor pe douasprezece luni a scazut in martie cu 41% fata de februarie pe segmentul cuprins intre 18 si 40 de locuri si avand ca detinatori persoane fizice, respectiv cu 11% pe segmentul microbuzelor cu pana la 18 locuri detinute tot de persoane fizice.

Per ansamblul categoriei mijloacelor de transport de persoane, prima medie RCA a urcat in martie cu 5% fata de februarie, pana la 4.848 de lei, pe fondul cresterii cu 5% a tarifelor pentru grupa 18-40 locuri. De asemenea, au continuat sa creasca tarifele pentru vehiculele in leasing, cu pana 18-19%.

Numarul politelor din aceasta categorie a urcat cu peste 4% fata de iunie 2015, respectiv cu 31% fata de februarie 2016. Dinamica numarului de contracte incheiate atat pentru autoutilitare/autocamioane, cat si pentru vehicule destinate transportului de persoane indica faptul ca piata RCA nu este in nici un caz blocata, iar mecanismele de reglare a tarifelor functioneaza.

Analizand numai evolutia tarifelor RCA pentru vehiculele incadrate in clasa de bonus B0, raportarile asiguratorilor arata ca prima medie a scazut in martie cu 1% fata de februarie, in cazul categoriei autoutilitare/autocamioane, pe fondul unei reduceri de 6% pe segmentul de masa maxima cuprinsa intre 3,5 si 7,5 tone, respectiv de 3% pe segmentul de masa maxima intre 7,5 si 16 tone. In cazul autocamioanelor de peste 16 tone prima medie a crescut in martie cu 4% comparativ cu februarie. La categoria autoutilitare/autocamioane au fost incheiate in luna martie 3.668 de contracte in clasa de bonus B0, cu peste 60% mai mult decat in iunie 2015.

ASF continua monitorizarea atenta a evolutiei primelor RCA, urmarind aplicarea justa a regulilor care guverneaza modul de calcul al tarifelor."