Inca un asigurator o ia pe urmele Astra Asigurari: ASF cere falimentul Forte Asigurari

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 28 iunie 2016, 20:37 Economie | Asigurari

ASF cere falimentul Forte Asigurari
Foto: Forte Asigurari
Conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis marti sa retraga autorizatia de functionare societatii Forte Asigurari, ca urmare a constatarii starii de insolventa a acesteia, si sa ceara in instanta deschiderea procedurii falimentului impotriva acestui asigurator, a anuntat autoritatea. Spre deosebire de falimentara Astra Asigurari, Forte Asigurari este un asigurator mai mic, detinut de LGS Holding Limited (99,9747% actiuni) si OMV Petrom (0,0253%), care in 2015 a vandut polite de peste 2,9 milioane lei in alte state membre UE.

La finalul sedintei care a avut loc astazi, ASF a anuntat ca i-a retras autorizatia de functionare si ca va cere in instanta falimentul Forte Asigurari, dupa ce a constatat starea de insolventa a acestui asigurator si "respingerea proiectului de achizitie prezentat de societatea BBP Bandenia PLC PLC in vederea dobandirii, in mod direct, a unei participatii calificate din capitalul social al societatii Forte Asigurari Reasigurari S.A".

Autoritatea a mai precizat ca va reveni cu un comunicat de presa pe aceasta tema.

Anuntul ASF nu este tocmai o surpriza, in conditiile in care Forte Asigurari se numara anul trecut, alaturi de Astra, Carpatica, Euroins si Lig Insurance, printre asiguratorii care nu mai dispuneau de capitaluri suficiente pentru a-si desfasura activitatea in conditii care sa asigure protectia asiguratilor.

Astfel, in raportul de activitate pe 2015, facut public in urma cu o zi de ASF, se mentioneaza ca 'societatea FORTE a majorat capitalul social in iunie 2015, urmand sa mai realizeze inca 2 majorari succesive, precum si atragerea unui investitor strategic, respectiv o banca de investitii, lucruri nerealizate inca'.

Despre LIG Insurance si City Insurance, raportul ASF mentioneaza:


  • "Societatea LIG trebuia sa realizeze majorarea capitalului social in 2 transe. Desi adunarea generala extraordinara a actionarilor a decis majorarea capitalului social la data de 08 februarie 2016, dupa trecerea a 60 zile in care s-a constatat ca nu s-a concretizat identificarea resurselor necesare majorarii de capital social, intr-o noua adunare generala extraordinara a actionarilor, din 05 aprilie 2016 a decis revocarea hotararii initiale de majorare, propunand intrarea intr-un plan de redresare (conform art. 99 alin (2) din Legea nr. 237/2015) pana la sfarsitul anului 2016. Restul masurilor asumate de societate in planul aferent exercitiului BSRE au fost indeplinite.
  • Societatea CITY si-a asumat la 31 martie 2016 o majorare a capitalului social, pana la data de 15 iulie 2016. De asemenea, a realizat inventarierea dosarelor de dauna avizate, verificand in aceasta inventariere 22.888 dosare, care a condus la cresterea rezervei de dauna avizata si a finalizat procesul de reevaluare a activelor. Consiliul ASF a decis in luna aprilie 2016 deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan. Decizia ASF se bazeaza pe concluziile unei analize diagnostic de supraveghere si a unui raport de control inopinat care au scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului societatii".

Astra Asigurari a intrat in faliment, Euroins este in procedura de redresare pe baza de plan si in urma unei majorari de capital pare ca se apropie de functionarea in parametri legali, Carpatica a intrat in rezolutie - o procedura pentru evitarea falimentului.

Revenind la Forte Asigurari, datele ASF arata ca acest asigurator a subscris anul trecut prime brute in valoare de peste 2,91 milioane lei in alte state membre UE. Suma reprezinta insa doar 1,08% din totalul primelor brute subscrise anul trecut de societati de asigurari din Romania in alte state membre UE.

Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

1858 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică