Prima medie RCA a fost de 747 lei, in primul trimestru din acest an, in crestere cu 26,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv cu 0,9% fata de ultimul trimestru din 2015, arata datele comunicate miercuri de ASF. Pe de alta parte, noteaza ASF, 'un semnal important de reechilibrare a pietei RCA l-a reprezentat scaderea in premiera a ratei daunei combinate (rata daunei plus rata cheltuielilor) la 101,66%, fata de 127,5% in urma cu doi ani', ceea ce inseamna ca pentru prima data veniturile acopera aproape integral daunele si cheltuielile. Si rata daunei, un alt factor important care creste pretul RCA, a scazut fata de sfarsitul anului trecut si daca aceasta evolutie se mentine 'se creeaza premisele pentru plafonarea cresterii tarifelor RCA', precizeaza ASF.

Prima medie vs. dauna medie RCAFoto: ASF
  • "Asigurarile de raspundere civila auto (RCA) au depasit in primul trimestru borna de doua milioane de contracte incheiate, numarul politelor noi fiind cu 64.386 mai mare decat in perioada corespunzatoare din 2015, in conditiile in care cresterea gradului de cuprindere constituie o preconditie esentiala pentru insanatosirea pietei. In total, la 31 martie 2016, erau in vigoare 4.652.631 polite RCA, din care 3,5 milioane incheiate de persoane fizice, in crestere cu 3% fata de primul trimestru al anului trecut. Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA a urcat astfel la peste un miliard de lei, fiind cu 31,6% mai mare decat in T1 2015.
  • Dauna medie RCA platita in primul trimestru al anului 2016 a scazut la 6.874 de lei, comparativ cu un varf de 7.769 de lei atins in trimestrul IV din 2015, insa a fost cu 205 lei mare decat in primul trimestru al anului trecut.  Daca evolutia daunei medii va confirma in trimestrele urmatoare scaderea consemnata fata de T IV 2015, se creeaza premisele pentru plafonarea cresterii tarifelor RCA, avand in vedere ca dauna este principalul cost care influenteaza pretul politelor. Prima medie la asigurarile RCA a fost in trimestrul I de 747 lei, in urcare cu 26,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv cu 0,9% fata de trimestrul IV 2015.
  • Un semnal important de reechilibrare a pietei RCA l-a reprezentat scaderea in premiera a ratei daunei combinate (rata daunei plus rata cheltuielilor) la 101,66%, fata de 127,5% in urma cu doi ani, in conditiile in care rata daunei a coborat la 69,8%, iar rata cheltuielilor s-a redus la 31,8%, comparativ cu 40,7% in TI 2014. Pe segmentul asigurarilor auto din clasa III (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare), rata daunei combinata a scazut sub pragul de 100%.
  • La nivelul segmentului RCA, ponderea cheltuielilor cu comisioanele pentru brokeri in primele brute subscrise a scazut pentru al treilea an la rand, de la 17,3% in TI 2014, la 14,13% in TI 2016. Ponderea medie a cheltuielilor cu comisioanele pe toate clasele de asigurari generale a scazut de la 16,67% in trimestrul I 2014, la 13,49% in trimestrul I 2016.", se arata intr-un comunicat de presa transmis miercuri de ASF.

Totusi, in analiza detaliata a rezultatelor din asigurari pe primul trimestru din acest an (vezi documentul atasat), ASF este putin mai temperata in privinta acestor rezultate:

  • 'In cazul asigurarilor CASCO si RCA+CMR rata daunei combinata este pentru prima data in jur de 100%. Cu toate acestea, este posibil ca aceasta situatie sa fie intermediara avand in vedere ca un factor important al ratei daunei este variatia rezervelor tehnice pentru daune intamplate dar inca neavizate care se estimeaza in general anual. In consecinta, impactul acestei variatii nu este inclus in intregime in analizele la trimestru, in functie de politicile de constituire a rezervelor tehnice aferente fiecarei societati de asigurare", se arata in analiza ASF.

Primul trimestru din 2016 in asigurari: venituri de peste 2,43 miliarde lei si despagubiri de 1,1 miliarde lei

Primele brute subscrise pe piata asigurarilor in primul trimestru al acestui an au totalizat 2,43 miliarde de lei, in crestere cu 9,16% fata de aceeasi perioada din 2015.

Cresterea a fost sustinuta atat de segmentul asigurarilor generale, care a inregistrat un avans de 9,74%, apropiindu-se de pragul de 2 miliarde de lei, cat si de asigurarile de viata, care au avut subscrieri mai mari cu 6,6%, insumand 438 milioane de lei.

Piata asigurarilor generale a fost dominata in continuare de politele auto, ponderea asigurarilor de raspundere civila (clasa X) urcand in trimestrul I la peste 56%, cu 20 de puncte procentuale peste nivelul din urma cu trei ani. Adaugand si asigurarile de mijloace de transport terestru, in afara celor feroviare (clasa III), rezulta o pondere totala a asigurarilor auto de 76,34% din volumul subscrierilor de asigurari generale.

Cele 35 de societati de asigurare care au activat pe piata in primul trimestru al acestui an au achitat indemnizatii brute de 913 milioane de lei pe segmentul asigurarilor generale, in scadere cu 16% fata de TI 2015, respectiv de 186 milioane de lei pentru asigurari de viata, adica un total de circa 1,1 miliarde de lei.

In trimestrul I, un numar de 32 de societati de asigurare s-au aflat sub incidenta Directivei Solvabilitate II, intrata in vigoare la nivelul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2016 si care prevede cerinte de capital mai ridicate, in corelatie directa cu nivelul riscurilor asumate de asiguratori. Per ansamblul asiguratorilor care raporteaza pe regimul Solvabilitate II, valoarea fondurilor proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate (SCR) a crescut cu 1,5% pe parcursul trimestrului I 2016, pana la 4,02 miliarde de lei. La 31 martie 2016, nivelul fondurilor proprii eligibile era pozitiv pentru majoritatea companiilor, iar rata SCR era supraunitara, in conditiile in care capitalul detinut de societatile de asigurare este de foarte buna calitate (preponderent capital propriu).

Mai multe detalii privind evolutia pietei asigurarilor in primul trimestru din 2016 gasiti in analiza afisata aici.