Transportatorii au anuntat vineri ca vor declansa un protest national impotriva scumpirii RCA in data de 14-15 septembrie daca Guvernul nu ia masuri impotriva scumpirii RCA, si au anuntat ca pana atunci, incepand de marti 16 august, si ulterior in fiecare prima zi lucratoare a saptamanii, autovehiculele de marfa vor circula cu viteza redusa pana la limita evitarii oricarui pericol timp de minim 2 ore (intre orele 10:00-12:00), in semn de avertisment pe modelul protestelor RCA anterioare din Alba, Brasov, Cluj, Baia Mare. De cealalta parte, asiguratorii membri UNSAR au atentionat vineri asupra frecventei ridicate a catastrofelor de pe sosele in care sunt implicati transportatorii - trei decese si noua raniti doar in ultimele 24 de ore.

protest RCA_10Foto: Hotnews
  • "Dupa un an de negocierii cu autoritatile, nemultumirile transportatorilor au crescut in loc sa se reduca. Polita RCA s-a triplat ca valoare. De aceia, COTAR invita toti transportatorii indiferent de forma de activitate, taxi, transport marfa sau calatori, sa faca front comun in vederea declansarii unui protest national, in data de 14-15 septembrie 2016, prin oprirea totala a activitatii.
  • Incepand de saptamana viitoare, marti 16.08.2016 (luni fiind zi libera la nivel national, in fiecare prima zi lucratoare a saptamanii (16,22,29....) pana la data protestului national, din data de  15 septembrie, autovehiculele de marfa vor circula cu viteza redusa pana la limita evitarii oricarui pericol timp de minim 2 ore (intre orele 10:00-12:00), in semn de avertisment (vezi model Alba, Brasov, Cluj, Baia Mare....).
  • Aceasta metoda de avertizare este foarte usor de dus la indeplinit deoarece nu trebuie sa apelam decat la autovehiculele pe care le avem in trafic si sa  calculam timpii de incarcare/descarcare cu decalajul aferent.
  • In zona de domiciliu sau a sediului social/punctului de lucru pot fi utilizate si autovehicule care sunt in zona, si nu au incarcare/descarcare.
  • Daca Guvernul nu va fi sensibilizat si nu va lua atitudine, atunci pe data de 14-15 septembrie vom generaliza protestul la nivel national (adica transportul de persoane, taxi, marfa sa fie oprit) si nu vom relua lucrul pina ce autoritatile nu vor rezolva problema taxei RCA", se arata intr-un comunicat transmis presei vineri de catre COTAR.

Asiguratorii: Doar in ultimele 24 de ore s-au produs trei accidente grave, in care au fost implicati transportatori, care au lasat in urma trei persoane decedate si noua raniti

De cealalta parte, tot vineri, UNSAR (Uniunea asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania) atentioneaza asupra frecventei ridicate cu care se produc accidente in care sunt implicate vehicule ale companiilor de transport rutier.

  • "Doar in ultimele 24 de ore s-au produs trei accidente grave, in care au fost implicati transportatori, care au lasat in urma trei persoane decedate si noua raniti. Intr-unul dintre accidente a fost implicat un autocar in care se aflau 63 de turisti, dintre care 50 de copii. Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare sustine nevoia protejarii victimelor drumurilor din Romania.
  • Accidentele grave in care sunt implicati transportatorii confirma statisticile ingrijoratoare realizate de autoritati. Cea mai mare frecventa medie a daunei, de 15,87%, este inregistrata la nivelul camioanelor (vehicule de tip cap-tractor) detinute de persoane juridice, conform analizei independente realizata de catre compania de consultanta Milliman pentru perioada 2013 - 2015 si publicata de ASF. Ceea ce inseamna ca 1 din 6 camioane produce in fiecare an un accident. Mai mult decat atat, circa 1.900 de romani si-au pierdut anul trecut viata in accidente rutiere, iar alte aproximativ 25.000 de persoane au suferit vatamari.
  • UNSAR considera ca transportatorii ar trebui sa gaseasca urgent solutii pentru a limita tragediile de tipul celor petrecute in ultimele 24 de ore in Romania, care conduc la pierderi de vieti si vatamari corporale irecuperabile.
  • UNSAR atrage atentia ca transportatorii ar trebui sa promoveze comportamentul responsabil in randul soferilor lor. Tarifarea si calculul riscului sunt realizate de actuari, profesionisti cu un inalt grad de specializare si cu un rol cheie in domeniul financiar. Asociatia Romana de Actuariat are aproximativ 200 de membri", se arata in comunicatul de presa al UNSAR.

Viceprim-ministrii Vasile Dincu si Costin Borc s-au intalnit miercuri, 3 august, la Palatul Victoria, cu reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania (UNTRR) pentru a discuta situatia tarifelor de prima RCA, la solicitarea transportatorilor rutieri de marfa si de persoane. La intalnire au participat si reprezentanti ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Problemele ridicate de reprezentantii UNTRR au vizat nivelul tarifelor RCA si piata asigurarilor pe acest segment.

Oficialii guvernamentali si-au aratat deschiderea la dialog pentru gasirea unor solutii optime la aspectele semnalate de transportatori. In acest sens, in perioada urmatoare vor fi centralizate si analizate mai multe date furnizate de ASF si, de asemenea, vor avea loc discutii si cu reprezentantii Consiliului Concurentei legate de piata asigurarilor RCA.