"De multa vreme m-am hotarat sa plec de la ASF si o s-o fac in curand, dar nu mi-am depus inca demisia. O sa anunt ca plec, poate chiar astazi", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Marius Vorniceanu, vicepresedinte - membru executiv - responsabil de sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor in cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF). Intrebat care sunt motivele si daca plecarea sa ar avea legatura cu noul dosar DNA la Carpatica Asigurari, Vorniceanu a declarat: "Nici o legatura. Hotararea mea este luata de mult. Se stia de multa vreme de intentia mea. Echipa mea si-a facut datoria ca la carte".

Marius Vorniceanu, vicepresedinte ASFFoto: Hotnews
  • UP2DATE Surse ASF: Misu Negritoiu va prelua conducerea sectorului asigurarilor din ASF pana cand Parlamentul va desemna un inlocuitor pentru Marius Vorniceanu
  • UPDATE ASF pentru HotNews.ro: "Marius Vorniceanu a anuntat Consiliul ASF ca a inaintat Parlamentului Romaniei, in cursul zilei de astazi, demisia din functia de Vicepresedinte si membru al Consiliului ASF, incepand cu data de 3 octombrie 2016".

Ziarul Bursa a scris in urma cu o zi ca "Marius Vorniceanu, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara pentru asigurari, a demisionat din functie, potrivit unor surse din piata, care au precizat ca demisia va fi efectiva incepand din 5 octombrie".

Consiliul ASF se intalneste miercuri, 28 septembrie, avand pe ordinea de zi si 'Norma de aprobare a metodologiei de calcul al tarifelor de prima maxime RCA'.

Procurorii DNA au dispus luni, 26 septembrie, retinerea pentru 24 de ore a Angelei Toncescu, Dan Hosu si Ion Sorin Tatu, in dosarul Carpatica Asig S.A. Sibiu.

Procurorii o acuza pe Angela Toncescu, la data faptelor membru si ulterior presedinte al Consiliului de Administratie al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, de 3 infractiuni de cumparare de influenta. Angela Toncescu, la acea data administrator - membru in Consiliul de Administratie al S.C Carpatica Asig S.A., a actionat in mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terte persoane aflate in cercul sau relational, in vederea influentarii deciziilor de la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) in favoarea intereselor sale personale si ale societatii de asigurari, spun procurorii.

  • Care sunt acuzatiile procurorilor DNA:

Angela Toncescu, presedintele CSA

Angela Toncescu, presedintele CSA

Foto: AGERPRES

'Incepand cu 30 martie 2015, Angela Toncescu, la acea data administrator - membru in Consiliul de Administratie al S.C Carpatica Asig S.A., a actionat in mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terte persoane aflate in cercul sau relational, in vederea influentarii deciziilor de la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) in favoarea intereselor sale personale si ale societatii de asigurari.

Demersurile acesteia au fost realizate atat pentru obtinerea avizului necesar numirii sale in functia de presedinte Consiliului de Administratie al S.C. Carpatica Asig S.A., cat si pentru ca A.S.F. sa nu adopte unele decizii nefavorabile societatii de asigurari S.C Carpatica Asig S.A.

Printre persoanele care au actionat in vederea favorizarii/sustinerii intereselor Angelei Toncescu se numara Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan si o alta persoana, administratori de drept sau in fapt ai unor societati comerciale cu activitate in domeniul asigurarilor.

Astfel, in perioada 30 martie 2015 - 14 martie 2016, in schimbul influentei asupra unor persoane din conducerea A.S.F., persoanele susmentionate au pretins si primit foloase necuvenite constand in indemnizatii lunare de la S.C. Carpatica Asig SA".

La momentul producerii faptelor din acest dosar DNA, Marius Vorniceanu era vicepresedinte - membru executiv - responsabil de sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor in cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF). Are vreo legatura plecarea sa din ASF cu acest dosar?

  • "Nici o legatura. Hotararea mea este luata de mult. Se stia de multa vreme de intentia mea. Echipa mea si-a facut datoria ca la carte", a declarat pentru HotNews.ro Marius Vorniceanu, vicepresedinte ASF.

Mircea Ursache, vicepresedinte ASF

Mircea Ursache, vicepresedinte ASF

Foto: Hotnews

De notat ca in acelasi dosar, Mircea Ursache, un alt vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), dar responsabil de un alt sector, respectiv de sectorul Instrumentelor si Investitiilor financiare, s-a prezentat, luni, la DNA, pentru a fi audiat in acest dosar.

Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara Mircea Ursache a declarat, la iesirea de la DNA, ca le-a spus procurorilor despre una dintre cele doua societati de asigurari care au intrat in faliment in urma deciziilor ASF si despre toate faptele care au facut ca piata asigurarilor sa fie astazi intr-o implozie, potrivit News.ro.

"Stiti foarte bine ca eu m-am delimitat de politicile din piata de asigurari din Romania, desi fac parte din Consiliul ASF. Azi am raspuns procurorilor despre una dintre cele doua societati de asigurari care au intrat in faliment ca urmare a deciziilor ASF. Am vorbit de toate faptele ce au condus ca piata asigurarilor astazi sa fie intr-o implozie", a spus Mircea Ursache, dupa ce a fost audiat in calitate de martor la Directia Nationala Anticoruptie.

HotNews.ro a adresat catre DNA urmatoarele intrebari legate de cei doi oficiali din ASF:

  • In ce calitate a fost Mircea Ursache chemat la DNA si in legatura cu ce dosar?
  • Este cumva Mircea Ursache suspect in acest dosar Carpatica in care s-au facut deja retineri?
  • Mircea Ursache este Vicepresedinte in ASF - membru executiv - Sectorul Instrumentelor si Investitiilor financiare, deci teoretic nu are legatura cu piata asigurarilor. Responsabil in ASF pe sectorul asigurarilor este Marius Vorniceanu - Vicepresedinte - membru executiv - Sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor. De ce a fost chemat Ursache si nu Vorniceanu?

Iata raspunsul DNA furnizat HotNews.ro:

"Persoanele la care faceti referire in cererea dvs. nu au calitatea de suspect sau inculpat in dosarul mediatizat prin comunicatele cu nr. 1218/VIII/3 si 1222/VIII/3 din datele de 26 respectiv 27 septembrie 2016. In acest moment, alte informatii decat cele din cuprinsul comunicatelor anterior mentionate, postate pe site-ul www.pna.ro, nu pot fi oferite, in conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001".