Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a primit, in primele sase luni ale anului, 8.124 petitii transmise de catre asigurati/pagubiti, dintre care au fost inregistrate, analizate si solutionate in mod unic pe petent 4.998 petitii, cifra in scadere cu 2% fata de perioada similara a anului trecut. City Insurance, Asirom VIG, Carpatica Asig si Euroins au cumulat 76,14% din totalul petitilor inregistrate in primul semestru al anului. Aspectul cel mai des reclamat de catre petenti a fost neplata despagubirilor solicitate, acestea reprezentand 82% din totalul petitiilor analizate in intervalul mentionat, din care 77% se refera la dosare de dauna deschise in baza politelor RCA.

Topul reclamatiilor din asigurari, dupa primele sase luni din 2016Foto: ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat joi ca, in primele sase luni ale anului, a primit un numar total de 8.124 petitii transmise de catre asigurati/pagubiti, dintre care au fost inregistrate, analizate si solutionate in mod unic pe petent 4.998 petitii. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul petitiilor analizate si solutionate, in mod unic pe petent, a scazut cu 2%.

Cifra agregata a petitiilor include si: reveniri/completari la petitii deja analizate, solicitari care nu intra in sfera de competenta a ASF, solicitari trimise de catre service-urile auto, solicitari referitoare la obiectul de activitate al altor directii de specialitate din cadrul Autoritatii si care au fost predate acestora etc.

  • Cele mai reclamate societati de asigurare

Din analiza petitiilor rezulta ca City Insurance SA, Asirom VIG SA, Carpatica Asig SA si Euroins SA au cumulat 76,14% din totalul petitilor inregistrate in primul semestru al anului.

Pe de alta parte, Forte Asigurari SA (+8.100%), City Insurance SA (165,49%), Carpatica Asig SA (+45,13%) si Asirom VIG SA (+26,00%) au inregistrat, in primele sase luni ale anului, cresteri ale numarului de petitii inregistrate comparativ cu intervalul similar al anului 2015. Pentru celelalte societati au fost consemnate scaderi ale numarului de petitii primite in semestrul I 2016 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai mare scadere a fost inregistrata de catre societatea Euroins SA (-42,10%), urmata de Uniqa Asigurari SA (-40,32%) si Generali Romania SA (-34,75%).

  • Ce au reclamat petentii

Pe clase de asigurari, segmentul asigurarilor generale a inregistrat cel mai mare numar de reclamatii, 98,08% din total. Reclamatiile aferente asigurarilor obligatorii auto sunt in crestere cu 4,10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce petitiile pe asigurarile CASCO au scazut cu 16,49%. Segmentul asigurarilor de incendii si alte daune la proprietati a consemnat o scadere a reclamatiilor cu 41,54%.

  • Aspectul cel mai des reclamat de catre petenti a fost neplata despagubirilor solicitate, acestea reprezentand 82% din totalul petitiilor analizate in intervalul mentionat, din care 77% se refera la dosare de dauna deschise in baza politelor RCA.

Aproape 68% dintre petitiile primite de catre ASF au fost finalizate si solutionate in favoarea petentilor, iar circa 50% dintre acestea au fost finalizate prin plata despagubirilor solicitate/cuvenite.

ASF are, conform statutului sau, ca principala preocupare protectia drepturilor si intereselor consumatorilor de servicii finciare non-bancare.