ASF a anuntat miercuri seara ca a aprobat metodologia de calcul a tarifelor de prima maxime pentru politele RCA, rezultata dupa analiza observatiilor primite din partea UNTRR, FORTE, APULUM, APTE, UNSAR, UNSICAR, Asociatia Romana de Actuariat si mai multor persoane fizice. In urma propunerilor primite, ASF a revizuit formula de calcul. Autoritatea spune ca va stabili tarifele de prima maxime pe categorii de vehicule pana pe 19 octombrie 2016 si ca in zilele urmatoare va proceda la colectarea si agregarea datelor, precum si la analiza primara individuala, proces in care va fi asistata si de consultantul Milliman, care a centralizat baza de date initiala.

Conducerea ASFFoto: ASF
  • Comunicatul de presa transmis miercuri seara de ASF:

"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, in sedinta de miercuri, 5 octombrie 2016, metodologia de calcul, de catre ASF, al tarifelor de prima maxime pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule.

In perioada de consultare publica au transmis comentarii si observatii UNTRR, FORTE, APULUM, APTE, UNSAR, UNSICAR, Asociatia Romana de Actuariat, cat si mai multe persoane fizice. In urma propunerilor primite, Consiliul ASF a operat urmatoarele amendamente:

  • A fost eliminat  coeficientul 'Delta' si s-a definit o incarcare de siguranta care sa asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate de cel putin 95%;
  • Rata cheltuielilor va include si costul capitalului;
  • A fost adaugata, in determinarea tarifelor de prima maxime (inclusiv la propunerea transportatorilor), si marja de profit, aceasta urmand a fi cuantificata;
  • A fost revizuita formula de calcul.

Metodologia de calcul respecta atat legislatia aplicabila (OUG 54/2016 art. 18 alin. 1 si art. 36 alin. 3), cat si practicile actuariale general acceptate.

Metodologia se va aplica pe baza de date solicitate de la toate societatile de asigurari, inclusiv de la societatea Carpatica, actualizata la data de 30 iunie 2016. In zilele urmatoare, ASF procedeaza la colectarea si agregarea datelor, precum si la analiza primara individuala etc, potrivit art.6 din metodologie. In acest proces, ASF va fi asistata si de consultantul Milliman, care a centralizat baza de date initiala.

Potrivit OUG 54/2016, ASF va stabili tarifele de prima maxime pe categorii de vehicule in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei (pana pe 19 octombrie 2016). Conform art. 4 alin. 3 din Legea concurentei nr.21/1996 (republicata), acestea vor fi adoptate prin hotarare de Guvern, urmand ca apoi sa fie facute publice.

  • Vezi atasata forma finala a metodologiei de calcul a tarifelor RCA, forma trimisa spre publicare in Monitorul Oficial.