Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life si Calin Rangu, Director, Directia Protectia Consumatorului, ASF au discutat intr-un interviu despre rolul telemarketingului in zona asigurarilor de viata, despre tendintele din piata romaneasca si regulile care trebuie respectate de catre persoanele care contacteaza potentiali clienti.

Calin Rangu si Emilia Bunea in studioul HotNewsFoto: Hotnews

Despre telemarketing in industria asigurarilor de viata

Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life: Asigurarile de viata oferite prin telefon sunt asigurari de viata foarte simple care acopera cateva riscuri clare, de obicei avand rol de protectie, neavand componenta de economisire. In Romania, aceste asigurari au o misiune aparte, si anume, pot fi prima asigurare pe care o poate face un roman pentru a intelege mai bine ce inseamna sa fii asigurat. Este un serviciu ieftin, mai putin de 30 de lei pe luna, si acopera nevoile de baza.

Despre regulile celor care abordeaza clientii prin telefon in cazul asigurarilor

Calin Rangu, Director, Directia Protectia Consumatorului, ASF: Fata de serviciile generale de telemarketing, in zona financiara avem reglementari foarte clare si stricte. In primul rand, cel care suna trebuie sa fie inregistrat pe site-ul ASF, iar in al doilea rand, trebuie sa faca un curs de specializare. Clientii pot sa verifice pe site-ul ASF daca au fost sunati de persoane care sunt imputernicite in acest sens si chiar este indicat sa verifice daca persoana respectiva este autorizata sa vanda aceste servicii inainte de a contracta o asigurare. Pentru ca avem practica cu serviciile de tip Forex in care multa lume are probleme si din acest motiv, telemarketing-ul facut de firmele profesioniste se face prin oameni profesionisti. Apoi, omul care suna trebuie sa respecte clar niste legi. Cadrul legal este destul de stufos, de la legislatia sectoriala, in zona de asigurari, prin care persoana care suna trebuie sa informeze pe cine reprezinta, cine este asiguratorul, care sunt conditiile din polita, care sunt excluderile. Aici este zona cea mai importanta, pentru ce te asiguri, dar si pentru ce nu te asiguri.

In plus, trebuie sa mai informeze potentialul client despre termenii contractuali de baza, cand poate sa rezilieze, daca poate sa rezilieze. Un lucru foarte important e ca tranzactia sa se finalizeze intr-o etapa ulteriora, nu cand te suna la telefon.

Despre beneficiile vanzarilor prin telefon in cazul asigurarilor de viata

Emilia Bunea: Vorbim de o piata subdezvoltata in care inca nu avem reflexul asigurarii, pe de alta parte, orice om are dreptul la o asigurare. Iar o asigurare cu o prima de 30 de lei pe luna este ideala pentru a atinge zonele mai izolate si toate paturile sociale, acoperind cat mai larg nevoile de baza de protectie. Nevoile de baza sunt legate de situatia in care asiguratul ar deceda si familia ar ramane fara sprijin, invaliditate, boli, samd.

Calin Rangu: Telefonul este unul dintre canalele de distributie si important este sa largim cat mai mult oferta de servicii, produsele sa fie cat mai calitative, iar lumea sa inteleaga si sa cunoasca cat mai bine rolul asigurarilor de viata si sanatate. Din pacate suntem o piata a RCA-ului, fata de celelalte tari europene, acolo unde RCA-ul este la 30-40% din piata, in Romania este cam 70%. Acest balans probabil trebuie schimbat. Va dura, dar este foarte important pentru stabilitatea pietei sa ai asigurari de viata, de sanatate, agricole, samd. In general ceea ce se intampla in jur ii afecteaza pe cei mai saraci dintre noi si din acest motiv asigurarile ieftine sunt foarte importante.

Cum se va integra telemarketing-ul in piata asigurarilor de viata

Calin Rangu:ASF incearca sa deruleze campanii de educatie financiara. Oamenii trebuie sa inteleaga ca exista niste produse care le acopera niste riscuri, ca asigurarea de viata este un produs care nu reprezinta un lux, ci este o nevoie. Nu sunt niste produse deosebit de complicate.

Emilia Bunea:Clientii nostri vor sa fie contactati acolo unde sunt la un anume moment din punct de vedere al evolutiei lor, nevoilor, educatiei lor, iar un astfel de produs isi gaseste locul in acest puzzle.

Interviul integral cu Calin Rangu si Emilia Bunea