Decizia amenzii de 750.000 de lei aplicata de ASF catre NN Pensii, cea mai mare din istoria autoritatii de supraveghere, a fost luata cu unanimitate de voturi, intr-o sedinta extraordinara, convocata joi, 13 aprilie, la care au participat, din considerente logistice, 7 din cei 8 membri ai Consiliului ASF, au precizat pentru HotNews.ro oficialii autoritatii. 'Subiectul nu a fost pe ordinea de zi de miercuri si nici nu era posibil (interventia NN Pensii a aparut in public miercuri). Deciziile se iau pe baza unor analize din sector si incadrarea corespunzatoare in prevederile legislatiei in vigoare; aceasta analiza s-a facut miercuri dupa amiaza si joi dimineata', au mai precizat oficialii ASF. De cealalta parte, intrebati daca vor face o plangere, reprezentantii NN Pensii au declarat: 'inca analizam situatia'.

Ion Giurescu, vicepresedinte ASFFoto: Hotnews

Ion Giurescu, vicepresedintele ASF, a declarat joi, in conferinta de presa in care a anuntat amenda istorica de 750.000 de lei aplicata NN, ca 'nu comenteaza declaratiile politice ale nimanui', intrebat fiind cum comenteaza faptul ca amenda vine dupa ce Liviu Dragnea, seful PSD, a solicitat ASF, miercuri seara la Antena 3, sa sanctioneze foarte dur NN Pensii.

  • "Nu am treaba cu declaratiile politice ale nimanui. Rolul meu nu este sa comentez asemenea lucruri. Vreau sa va spun ca, de ieri (n.a miercuri, 12 aprilie), inainte sa apara aceste declaratii, eu convocasem Consiliul de Administratie pentru a avea discutii pe acest subiect. L-am convocat in jurul pranzului", a declarat joi, 13 aprilie, Ion Giurescu.

In replica, dupa anuntul sanctiunilor aplicate de ASF, oficialii NN Pensii au precizat joi:

  • "Consiliul de administratie al NN Pensii a avut astazi (n.a joi, 13 aprilie) o intalnire cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ulterior careia a luat la cunostinta din media despre masurile stabilite de autoritate in legatura cu mesajul de informare transmis de companie in data de 11 aprilie 2017 catre clientii care au declarat adresa de e-mail. Asteptam decizia oficiala a ASF si ne aratam toata deschiderea si colaborarea in demersurile ulterioare acesteia, urmand sa stabilim si sa le comunicam in cel mai scurt timp directiile de actiune ale NN Pensii".

Pentru detalii citeste: UPDATE Compania NN, amendata de arbitrul pietei financiare cu 750.000 de lei, cea mai mare amenda din istoria ASF. Un control ASF va fi demarat si la BCR Pensii/NN Pensii spune ca a aflat din media despre sanctiuni

Mai mult, surse apropiate situatiei au precizat recent pentru HotNews.ro ca 'subiectul informarii transmise de NN ar fi fost ridicat si dezbatut, chiar daca nu era pe agenda, si la sedinta Consiliului ASF de miercuri, fara sa se ia nicio masura, Misu Negritoiu fiind unul dintre cei care nu ar fi vazut o problema majora in mesajul NN'.

Contactati marti, 18 aprilie, pentru a verifica aceste informatii, oficialii ASF au transmis urmatoarele precizari:

  • "Subiectul nu a fost pe ordinea de zi de miercuri si nici nu era posibil (interventia NN Pensii a aparut in public miercuri). Deciziile se iau pe baza unor analize din sector si incadrarea corespunzatoare in prevederile legislatiei in vigoare; aceasta analiza s-a facut miercuri dupa amiaza si joi dimineata (materialele pentru Consiliu de difuzeaza cu cel putin 24 ore inaintea sedintei).
  • La sedinta de miercuri au participat toti membrii Consiliului, la sedinta extraordinara de joi au participat 7 din 8 (considerente logistice); nu publicam de obicei numele si nici cum a votat fiecare, atata timp cat deciziile sunt adoptate statutar; a fost unanimitate.
  • Motivatia este in preambulul Deciziei, care se publica dupa ce ramine definitiva. NN Pensii are la dispozitie instantele de apel, respectiv plingerea prealabila si Curtea de Apel", au declarat marti, 18 aprilie, pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Mai mult, Ion Giurescu, vicepresedintele ASF, a precizat marti, 18 aprilie pentru HotNews.ro ca 'membrii Consiliului de Administratie al NN au fost convocati marti la ora 16:00, pentru miercuri. Se poate verifica'.

Acesta nu a raspuns intrebarii daca in sedinta de miercuri a Consiliului ASF s-a discutat subiectul NN pensii, chiar daca nu era pe agenda.

De cealalta parte, intrebati marti 18 aprilie, daca au facut sau vor face o plangere prealabila impotriva deciziei ASF, reprezentantii NN Pensii au declarat ca 'inca analizam situatia'.

  • Istoricul scandalului posibilei nationalizari a fondurilor de pensii private

Radu Craciun, Viorel Stefan si Catalin Predoiu

Radu Craciun, Viorel Stefan si Catalin Predoiu

Foto: Colaj foto

Dupa ce prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a atentionat la inceputul acestei luni, ca 'in culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar', ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a reactionat: 'Aberatie!'. Sub presiunea mesajelor venite de la clienti, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, a transmis pe e-mail catre 300.000 de clienti o scrisoare in care-i indeamna sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor. Intrebat de HotNews.ro cum s-a ajuns aici, Catalin Predoiu a spus ca plecand de la ce a scris pe blogul sau Radu Craciun, director general al BCR Pensii, a inceput sa intrebe si o sursa din PSD i-a confirmat ca se discuta nationalizarea pilonului II.

  • Ion Giurescu, vicepresedinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private: "Discutiile mele informale si cu Ministerul Finantelor si cu BNR si in ASF, discutii care au avut loc dupa declaratiile facute de Catalin Predoiu, nu duc la concluzia ca este posibil sa se nationalizeze pensiile. Am avut discutii astazi si cu cei din pensiile private, inclusiv cu sefa NN, Raluca Tintoiu, i-am lamurit si nu cred ca vor mai urma alte nemultumiri sau discutii legate de acest subiect. Mesajul pentru oameni este sa stea linistiti ca nu se va intampla nimic din ce se spune acum de pilonul II de pensii".

Mesajul NN Pensii catre 300.000 de clienti pe fondul discutiilor privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, care la sfarsitul anului trecut administra economiile a peste 1,92 de milioane de clienti, respectiv active in valoare de 11,5 miliarde de lei, a transmis in aceasta saptamana, pe fondul discutiilor publice privind posibila nationalizare a fondurilor de pensii private, o scrisoare de informare avand, printre altele, urmatoarele mesaje:

  • "In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.
  • Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.
  • Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare.
  • In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani.
  • De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispozitie (site, mass-media, e-mail), te vom tine la curent cu informatiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii" se arata in scrisoarea NN Pensii (vezi documentul atasat).

Scrisoare NN Pensii refeirtoare la posibilitatea nationalizarii pilonului by Victor Cozmei on Scribd

Contactati de HotNews.ro, oficialii NN Pensii au precizat ca 'scrisoarea de informare (n.a vezi documentul atasat) a fost transmisa catre toti cei 300.000 de clienti care aveau inregistrata o adresa de email in baza de date, pe fondul declaratiilor din spatiul public.

  • "Scrisoarea trimisa de NN catre participantii la fondul de pensii are un rol exclusiv informativ cu privire la contextul actual al pensiilor private. Mesajul vine ca urmare a solicitarilor pe care le-am primit de la clienti in ultimele 10 zile, ulterior discutiilor din mediul public pe acest subiect. Astfel, avand in vedere interesul, am decis sa oferim informatii la o scara mai larga, in spiritul actiunilor noastre de comunicare transparenta de pana acum.
  • In prezent, 5,1% din salariul brut al angajatilor din Romania, parte din contributia catre asigurarile sociale platite de angajatorii acestora, se redirectioneaza catre fondul de pensii obligatorii la care participa. Acest procent a fost initial de 2% si ar fi trebuit sa creasca cu 0,5 puncte procentuale pe an pana la 6% in 2016, insa cresterile au fost amanate in mod repetat pe fondul presiunilor asupra bugetului public.
  • Sumele acumulate in cont vor intra in posesia participantilor la implinirea varstei legale de pensionare sau, in situatia unui eveniment nefericit, acestea vor reveni mostenitorilor, retragerea lor nefiind permisa in alte conditii de legislatia actuala", a declarat pentru HotNews.ro Raluca Tintoiu, director general NN Pensii si presedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Pentru detalii citeste: De unde a pornit si cat adevar este in scandalul nationalizarii a 7,26 miliarde euro din pensiile private? 300.000 de romani au fost indemnati sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor