Consiliul ASF a analizat in sedinta de miercuri, 26 iulie, rezultatele unui control inopinat efectuat la NN Pensii, administrator care in luna aprilie a acestui an a primit o amenda istorica de 750.000 de lei pe motiv ca ar fi transmis informatii inselatoare privind o posibila nationalizare a activelor fondurilor de pensii private. Tot atunci ASF a amendat-o cu 100.000 de lei si i-a retras autorizatia Ralucai Tintoiu, directorul general al companiei. Cand a fost facut acest nou control inopinat? De ce? Care au fost rezultatele? Sunt intrebari la care reprezentantii ASF contactati de HotNews.ro nu au dorit sa raspunda pe motiv ca 'astfel de informatii nu sunt publice'. Reprezentantii NN au transmis ca 'cei mai in masura sa completeze informatiile comunicate initial sunt oficialii ASF'.

Ion Giurescu, vicepresedinte ASFFoto: Hotnews

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat miercuri, 26 iulie, la finalul sedintei Consiliului ASF ca, a analizat "rezultatul controlului inopinat efectuat la NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., in calitate de administrator al Fondului de Pensii Administrat Privat NN".

  • Cand a fost facut acest nou control inopinat? De ce? Care au fost rezultatele analizate de Consiliul ASF?

Sunt intrebari la care reprezentantii ASF contactati de HotNews.ro nu au dorit sa raspunda pe motiv ca 'astfel de informatii nu sunt publice'.

Contactati de HotNews.ro, oficialii NN Pensii au declarat vineri, 28 iulie, urmatoarele:

  • "Recomandarea noastra e sa soliciti clarificari despre aspectele mentionate in comunicatul de presa emis pe 26 iulie de catre ASF chiar de la reprezentantii autoritatii. De aceasta data, ei sunt cei mai in masura sa completeze informatiile comunicate initial".

Consiliul ASF a decis in data de 13 aprilie sanctionarea NN Pensii cu 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societatii, pe motiv ca societatea ar fi transmis catre clienti 'informatii inselatoare neprobate de nici un fel de document public cu privire la o posibila nationalizare a activelor fondurilor de pensii si acest lucru este de natura sa prejudicieze stabilitatea si sustenabilitatea sistemului de pensii in Romania'.

Conducerea ASF a decis de asemenea si amendarea cu 100.000 de lei si retragerea autorizatiei de director general pentru Raluca Tintoiu, sefa NN Pensii.

Intrebati daca vor contesta aceasta sanctiune, oficialii NN Pensii au transmis marti, 16 mai, urmatoarele precizari catre HotNews.ro:

  • "Dupa ce am analizat si am pus in balanta obiectivele pe termen lung ale tuturor partilor implicate, consideram ca este cel mai potrivit sa ne concentram asupra serviciilor oferite clientilor nostri si sa nu contestam decizia ASF. NN regreta intreaga situatie cauzata de comunicarea cu clientii nostri.
  • Angajamentul nostru fata de economia romaneasca si sistemul de pensii din Romania este la fel de puternic. In linie cu valorile de baza ale companiei, vom continua sa respectam legislatia Romaniei si regulile pietei.
  • NN este prezenta pe piata romaneasca de 20 de ani. In aceasta perioada, ne-am propus intotdeauna sa imbunatatim si sa diversificam serviciile noastre, raspunzand astfel nevoilor in dezvoltare ale clientilor si ale pietei. Prioritatile noastre sunt cei 1,9 milioane de clienti si echipa de peste 2000 de profesionisti dedicati", a declarat Silviu Novac, director general adjunct la NN Pensii.

Intrebati daca decizia de a nu contesta sanctiunile ASF este valabila si in cazul Ralucai Tintoiu, fosta sefa a NN Pensii, conducerea societatii a precizat:

  • "Demersul Ralucai Tintoiu de a contesta decizia ASF este individual si presupune exercitarea optiunilor legale disponibile in asemenea situatii", a declarat Silviu Novac director general adjunct la NN Pensii.

Cum a luat ASF decizia sanctiunilor istorice aplicate NN Pensii

Ion Giurescu, vicepresedintele ASF, a declarat in conferinta de presa din 13 aprilie, in care a anuntat amenda istorica de 750.000 de lei aplicata NN, ca 'nu comenteaza declaratiile politice ale nimanui', intrebat fiind cum comenteaza faptul ca amenda vine dupa ce Liviu Dragnea, seful PSD, a solicitat ASF, miercuri seara la Antena 3, sa sanctioneze foarte dur NN Pensii.

  • "Nu am treaba cu declaratiile politice ale nimanui. Rolul meu nu este sa comentez asemenea lucruri. Vreau sa va spun ca, de ieri (n.a miercuri, 12 aprilie), inainte sa apara aceste declaratii, eu convocasem Consiliul de Administratie pentru a avea discutii pe acest subiect. L-am convocat in jurul pranzului", a declarat joi, 13 aprilie, Ion Giurescu.

In replica, dupa anuntul sanctiunilor aplicate de ASF, oficialii NN Pensii au precizat:

  • "Consiliul de administratie al NN Pensii a avut astazi (n.a joi, 13 aprilie) o intalnire cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ulterior careia a luat la cunostinta din media despre masurile stabilite de autoritate in legatura cu mesajul de informare transmis de companie in data de 11 aprilie 2017 catre clientii care au declarat adresa de e-mail. Asteptam decizia oficiala a ASF si ne aratam toata deschiderea si colaborarea in demersurile ulterioare acesteia, urmand sa stabilim si sa le comunicam in cel mai scurt timp directiile de actiune ale NN Pensii".

  • Istoricul scandalului posibilei nationalizari a fondurilor de pensii private

Radu Craciun, Viorel Stefan si Catalin Predoiu

Radu Craciun, Viorel Stefan si Catalin Predoiu

Foto: Colaj foto

Dupa ce prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a atentionat la inceputul acestei luni, ca 'in culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar', ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a reactionat: 'Aberatie!'. Sub presiunea mesajelor venite de la clienti, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, a transmis pe e-mail catre 300.000 de clienti o scrisoare in care-i indeamna sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor. Intrebat de HotNews.ro cum s-a ajuns aici, Catalin Predoiu a spus ca plecand de la ce a scris pe blogul sau Radu Craciun, director general al BCR Pensii, a inceput sa intrebe si o sursa din PSD i-a confirmat ca se discuta nationalizarea pilonului II.

  • Ion Giurescu, vicepresedinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private: "Discutiile mele informale si cu Ministerul Finantelor si cu BNR si in ASF, discutii care au avut loc dupa declaratiile facute de Catalin Predoiu, nu duc la concluzia ca este posibil sa se nationalizeze pensiile. Am avut discutii astazi si cu cei din pensiile private, inclusiv cu sefa NN, Raluca Tintoiu, i-am lamurit si nu cred ca vor mai urma alte nemultumiri sau discutii legate de acest subiect. Mesajul pentru oameni este sa stea linistiti ca nu se va intampla nimic din ce se spune acum de pilonul II de pensii".

Mesajul NN Pensii catre 300.000 de clienti pe fondul discutiilor privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, care la sfarsitul anului trecut administra economiile a peste 1,92 de milioane de clienti, respectiv active in valoare de 11,5 miliarde de lei, a transmis in aceasta saptamana, pe fondul discutiilor publice privind posibila nationalizare a fondurilor de pensii private, o scrisoare de informare avand, printre altele, urmatoarele mesaje:

  • "In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.
  • Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.
  • Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare.
  • In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani.
  • De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispozitie (site, mass-media, e-mail), te vom tine la curent cu informatiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii" se arata in scrisoarea NN Pensii.