"In dorinta de a reprezenta si a proteja interesele tuturor partilor implicate in sistemul de pensii private din Romania, solicitam public Primului Ministru, cat mai curand posibil, o intrevedere pentru a discuta impreuna rezultatele analizei facute de catre Autoritatile Statului precum si impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanti unele decizii viitoare. De asemenea, in spiritul transparentei si dialogului, rugam sa fie data publicitatii aceasta analiza", a transmis vineri APAPR, asociatia care reprezinta administratorii fondurilor de pensii private, ca reactie la declaratiile facute vineri de Premierul Tudose cu privire la Pilonul I si Pilonul II de pensii.

TineriFoto: AGERPRES

Premierul Mihai Tudose a declarat vineri ca se analizeaza cresterea sumelor care se varsa la pilonul I de pensii, astfel incat acestea sa nu mai fie egale cu cele de la pilonul II, intrucat cifrele au aratat ca randamentul pilonului I este mult mai mare decat al pilonului II, iar statul este un administrator mai bun. "Este o modalitate de a creste pensia" a explicat Tudose.

Declaratiile lui Tudose pe aceasta tema, facute vineri, dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD:

"Este vorba despre luarea unei decizii. S-a constatat ca randamentul de la pilonul I care are ca reper salariul mediu este mult mai mare decat randamentul de la pilonul II. Si din aceasta cauza, am solicitat - a fost si o decizie politica - ministerului de finante ca impreuna cu cei de la sistemul de pensii sa faca o analiza sa vada daca nu cumva este oportun, acum cand cresterea economica este foarte mare sumele care se varsa la pilonul I sa fie un pic mai mari decat cele care se varsa la pilonul II. Discutiile sunt avansate. Fiind o contributie varsata intr-o zona cu randament mai mare, fondurile vor creste. Adica, pe romaneste, e o modalitate de a creste pensia la viitor.

Din aceasta distribuire aproape egala astazi sa creasca un pic sumele pentru pilonul I. Se pare ca da (statul este un mai bun administrator).

Noi in primul ciclu am luat la mana aceste cifre si am constatat cu surprindere ca statul este un mai bun administrator.

Nu este adevarat ca vrem sa desfiintam pilonul II de pensii, nu este adevarat ca vrem sa luam bani de acolo, ceea ce este deja acolo ramane acolo doar ca, daca este mai bine pentru romani, vom da mai multi bani la pilonul I."

Vicepremierul fara portofoliu Marian Ciolacu a declarat vineri ca Guvernul a sesizat, in urma unei analize a ASF, cifre care nu sunt "tocmai OK" legate de pilonul II de pensii, insa a exclus posibilitatea desfiintarii acestuia si a declarat ca nu se vor lua bani de la Pilonul II pentru care sa mearga la Pilonul I. El a declarat ca inca nu s-a luat o decizie si ca cei de la ASF discuta cu cei de la Ministerul de Finante pentru a se ajunge la o decizie "in favoarea cetatenilor".

In replica la declaratiile vicepremierului Ciolacu, ASF a dat un comunicat in care a precizat ca:"avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public privind situatia fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) doreste sa reafirme ca Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel si de analiza evolutiei pietei pensiilor private la 30 iunie 2017 (publicata pe siteul ASF AICI).

Miercuri, 23 august, atat Profit.ro cat si HotNews.ro au atentionat, pe baza unor informatii de la surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ca autoritatile au de gand sa aduca modificari la pilonul II de pensii.

Ministerul Finantelor vrea sa diminueze incepand de anul viitor, de la 5,1% la 2,5%, contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), masura care, daca va fi aplicata, va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate in cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participantilor la acest sistem, au declarat pentru Profit.ro surse din piata de profil. 'In primele discutii cu reprezentantii industriei de profil, Ministerul Finantelor ar fi propus si varianta mai dramatica de reducere a contributiei, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi insemnat o diminuare de 80%', sustin sursele Profit.ro. Surse din industrie contactate de HotNews.ro au confirmat ca se discuta intr-adevar aceste scenarii.

"Sigur ca s-a discutat (n.a scenariul diminuarii contributiei la pilonul II de pensii). Varianta dramatica de reducere a contributiei de la 5,1% la 1% este inca pe masa, iar pentru industrie, impactul e devastator, peste jumatate din companii trec pe pierderi pe termen nedefinit, pur si simplu business-ul nu mai are rost , actionarii ar trebui sa aduca bani de acasa pentru a administra pilonul II in Romania. Iar asta e primul pas. Ca in Ungaria si Polonia. Urmatorul ar fi sa inceapa sa ia din active.", au precizat pentru HotNews.ro surse din piata de profil.