Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat vineri lansarea licitatiei pentru contractarea serviciilor de consultanta actuariala pentru calculul tarifelor de referinta aferent politelor RCA, conform prevederilor noii legi RCA adoptate in acest an (Legea nr. 132/2017), contract cu o valoare estimata fara TVA de 768.200 lei (circa 168.000 de euro). Tarifele de referinta la RCA au un caracter orientativ si ar putea fi folosite de consumatori ca instrument de comparare intre ofertele asiguratorilor. 'Pentru ca asiguratorii sa vinda peste aceste tarife ar trebui sa vina cu argumente foarte solide', a declarat in luna mai din acest an Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedintele ASF.

Cornel Coca ConstantinescuFoto: Hotnews
  • "In ultimii doi ani s-a constatat pe piata asigurarilor din Romania o necesitate din ce in ce mai mare cu privire la cresterea transparentei privind accesul la informatiile esentiale, informarea corespunzatoare a consumatorilor si diseminarea de informatii corecte, complete si furnizate la timp. Astfel, s-au implementat inclusiv masuri legislative noi pentru a atinge acest obiectiv printre care si obligativitatea calcularii si publicarii semestriale a unui tarif de referinta pentru contractul de asigurare RCA.
  • Aceasta obligativitate, conform articolului 18 din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, revine A.S.F. dupa cum urmeaza: 'Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre A.S.F., dupa formula prevazuta la articolul 2 pct. 24 si se publica de catre A.S.F.'", se arata in caietul de sarcini al licitatiei publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Ofertele pot fi depuse pana pe data de 9 noiembrie 2017, iar acordul cadru va fi incheiat pe o perioada de 24 de luni. Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate-pret, indicator care va fi evaluat in functie de mai multi factori: pretul ofertei, evaluarea experientei expertilor-cheie si propunerea tehnica.

Anuntul de participare pentru contractarea serviciilor de consultanta actuariala privind calculul tarifului de referinta aferent politelor RCA a fost publicat pe data de 4 octombrie 2017 pe portalul www.e-licitatie.ro (SEAP) si urmeaza sa fie publicat pe site-ul Tenders Electronic Daily (ted.europa.eu).

ASF a prezentat, in data de 17 mai 2017, tarifele de referinta la RCA, care au un caracter orientativ si ar putea fi folosite de consumatori ca instrument de comparare intre ofertele asiguratorilor, in conditiile in care joi, 18 mai, era ultima zi in care vor mai fi tarife maxime la RCA, a declarat atunci Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedintele ASF. Potrivit acestuia tarifele de referinta vor fi in general mai mici decat tarifele maxime. Totusi, clientii cu risc ridicat se pot astepta la cresteri de tarife, dar asiguratorii trebuie sa aiba argumente foarte solide in acest sens. 'Pentru ca asiguratorii sa vinda peste aceste tarife ar trebui sa vina cu argumente foarte solide', a spus oficialul ASF.