ING Fond de Pensii sustine ca o modificare a legii pensiilor private, in sensul distribuirii in mod egal si nu in functie de cota de piata a angajatilor pana in 35 de ani care nu au semnat sau au semnat pentru mai multe fonduri, nu va elimina situatia de concentrare din piata. Potrivit estimarilor este vorba de circa 500.000 de salariati, iar sindicatele au cerut recent o distribuire in mod egal catre toti administratorii de fonduri pentru evitarea concentrarii in piata.

Oficialii ING au prezentat joi o simulare care arata ce modificari ar fi aduse cotelor de piata in ambele variante - cea proportionala legiferata deja si cea de distribuire egala.

„Un calcul simplu arata ca situatia de concentrare fireasca a pietei nu se va schimba nici dupa propunerea sugerata de sindicate. Primii trei administratori vor avea oricum peste 60% din piata in ambele variante, ceea ce arata in mod evident ca aceste initiative vizeaza de fapt cresterea artificiala a fondurilor mici si nu eliminarea situatiei de concentrare invocata de sindicate”, a precizat Radu Vasilescu, director general al ING Fond de Pensii.

Concret, in varianta actuala a legii, respectiv de distribuire aleatorie proportionala, ING Fond de Pensii va avea o cota de piata de 33,45%, Allianz Pensii Private va avea o cota de 25,06%, Generali de 9,52%. Daca s-ar tine cont de propunerea sindicatelor si salariatii ramasi ar fi distribuiti in mod egal catre toti administratorii din piata, ING Fond de Pensii ar urma sa aiba o cota de piata de 30,01%, Allianz Pensii Private - o cota de 22,65%, iar Generali o cota de 9,03%.

Potrivit datelor CNPAS, la 1 ianuarie 2008, ING avea peste 1,066 milioane aderenti (33,54% din piata), Allianz - peste 798.000 aderenti (25,13% din piata), iar Generali - peste 301.000 angajati (9,05% din piata).