"Daca in urma cu cateva zeci de ani increderea se baza pe conceptul: 'am incredere in tine pana la proba contrarie', astazi increderea se bazeaza pe alt concept: 'nu am incredere in tine, pana la proba contrarie'. Cred ca pe scurt asa se poate explica situatia pietei de asigurari, prin prisma relatiei asigurator asigurat si implicit reflexia acesteia in structura pietei.', a declarat joi Cornel Coca Constantinescu, vicepresedintele ASF in cadrul unui eveniment de profil. Date statistice prezentate de acesta arata ca apetenta romanilor este mai mult pentru economisire si nu pentru investire, ca efect al nivelului scazut de educatie financiara si al aprehensiunii fata de risc.

Industria de asigurari din RomaniaFoto: UNSAR
  • "O Romanie asigurata este dezideratul nostru al tuturor, dar cum atingem acest deziderat? Cred ca trebuie sa raspundem la aceasta intrebare pornind de la trei chestiuni de baza: in primul rand - increderea; apoi nevoia de asigurare si nu in ultimul rand si extrem de important- posibilitatile reale de asigurare ale potentialilor nostri clienti, a declarat joi Cornel Coca Constantinescu, vicepresedintele ASF in cadrul evenimentului 'Provocarea viitorului: o Romanie asigurata', organizat de UNSAR (uniunea asiguratorilor si reasiguratorilor).

Cornel Coca Constantinescu

Cornel Coca Constantinescu

Foto: Hotnews

Acesta a subliniat faptul ca veniturile disponibile pentru produse de asigurare sunt modeste in Romania si ca ar trebui analizat in ce masura produsele existente sunt adaptate la potentialul pietei atat la capacitatea reala de intelegere cat si la capacitatea de absorbtie.

  • "Daca privim statisticile constatam ca valoarea activelor fondurilor deschise de investitii si fondurilor inchise de investitii in anul 2016 a fost de 1142 de lei. Valoarea medie a activelor detinute pentru contracte de asigurare de tip index-linked si unit-linked pe cap de locuitor este de 165,6 lei in 2016 si 172,5 lei in 2017. Putin. Si nu in ultimul rand raportand cele doua forme de investitii la valoarea medie a unui depozit bancar pe locuitor care atinge valoarea de 7791 lei in 2016 si respectiv 8538 de lei in 2017, cred ca aceste statistici spun foarte mult. Arata de fapt care este interesul si comportamentul clientilor nostri. Concluzia cred ca este aceea ca mai degraba apetenta romanilor este mai mult pentru economisire si nu pentru investire, ca efect al nivelului scazut de educatie financiara si al aprehensiunii fata de risc.", a precizat vicepresedintele ASF.

Pe de alta parte, oficialul ASF a aratat importanta industriei de asigurari in Romania. Totalul activelor industriei asigurarilor reprezinta 2,8% din PIB, iar capitalul social al tuturor societatilor de asigurari depeste 3,2 miliarde de lei, numai in 2017 materializandu-se majorari de capital in valoare de 254,7 milioane lei.

  • "O industrie cu un capital social agregat al societatilor de asigurari de peste 3,2 miliarde lei denota un angajament destul de important al actionarilor fata de piata din Romania. La nivel agregat aveti capacitatea financiara de a sustine societatea. Loc de crestere este suficient, capacitate avem.", a mai spus acesta.

Adrian Marin, presedintele UNSAR: Una dintre provocari ramane aceea ca oamenii sa ne priveasca mai mult ca pe entitati care ii sprijina in cadrul unor riscuri si nu ca pe furnizori de asigurari obligatorii

Prezent la eveniment, Adrian Marin, presedintele UNSAR (Uniunea asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania), a prezentat impactul industriei asigurarilor in Romania si amprenta pietei asigurarilor din tara noastra in Europa Centrala si de Est.

  • "Cred cu tarie ca industria asigurarilor are un rol social si economic important si este responsabilitatea noastra sa o asezam sa mearga inainte frumos. Va trebui sa o facem sa devina relevanta. Una dintre provocari ramane totusi sa cream parteneriate cu clientii nostri, care sa inceapa sa ne priveasca mai mult ca pe niste entitati care ii sprijina in cadrul unor riscuri si nu ca pe furnizori de asigurari obligatorii.", a declarat joi Adrian Marin.

Date statistice prezentate de oficialul UNSAR arata ca piata asigurarilor din Romania se afla pe locul 5 in Europa Centrala si de Est in functie de valoarea activelor, in prima jumatate a acestui an.

Astfel, in perioada mentionata, valoarea totala a primelor brute subscrise in Europa Centrala si de Est a fost de 18,28 miliarde euro, din care 11,8 miliarde euro din asigurari generale si 6,47 miliarde euro din asigurari de viata.

  • Piata asigurarilor din Romania avea prime brute subscrise in valoare de 1,103 miliarde euro in prima jumatate a acestui an, pe locul 5 in Europa Centrala si de Est

Amprenta industriei de asigurari din Romania in Europa Centrala si de Est

Amprenta industriei de asigurari din Romania in Europa Centrala si de Est

Foto: UNSAR

Pe segmentul asigurarilor generale, Romania se situa pe locul 3 in regiune, cu prime brute subscrise in valoare de 869 milioane euro (cota de piata de 7,36% in regiune), in timp ce pe segmentul asigurarilor de viata Romania era pe locul 6 cu prime brute subscrise in valoare de 234,32 milioane euro ( cota de piata de 3,62% in regiune).

In prima jumatate a acestui an, in Romania erau 31 de societati de asigurare, dintre care 17 societati de asigurari generale, 8 de asigurari de viata si 6 societati cu activitate compozita.

Industria asigurarilor din Romania in cateva cifre:

- 14,5 milioane de contracte de asigurari (+11% fata de primul semestru din 2016)

- 2,03 miliarde lei daune platite pe segmentul asigurarilor generale (+9%)

- 476,9 milioane lei maturitati / rascumparari pe asigurari de viata (+91%)

- 15,2 miliarde lei - rezerve tehnice

- 4,97 miliarde lei - fonduri proprii eligibile sa acopere SCR

- 19,70 miliarde lei - Active (+14%)

- 15,01 miliarde lei - Datorii (+14%)

- Totalul primelor briute subscrise (PBS): 5,04 miliarde lei (+ 2% pe asigurari generale si + 36% pe asigurari de viata).