​Cei șapte asigurători RCA au obținut venituri de aproximativ 2,34 miliarde lei în primul trimestru din acest an, valoare aproape dublă față de perioada similară din 2021, în condițiile în care prima medie RCA anualizată a crescut puternic cu aproape 80%, arată datele publicate vineri de ASF. Cu toate acestea doar 3 din cei 7 asigurători RCA au venituri mai mari decât cheltuielile și daunele plătite.

Asigurare RCAFoto: ASF

Veniturile din piața RCA aproape că s-au dublat în primele 3 luni din 2022

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele trei luni ale anului 2022 a atins valoarea de aproximativ 2,34 miliarde lei, nivel aproape dublu comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Euroins și Allianz au 55,6% din piața RCA. Gradul de concentrare e ridicat, dar e mai bine decât anul trecut

ASF spune că la finalul primului trimestru al anului 2022, gradul de concentrare se menține ridicat pentru primii asigurători din top, astfel că primii 2 asigurători (Euroins și Allianz) cumulau aproximativ 55,6% din portofoliul de asigurări RCA din România.

Totuși, lucrurile stau mai bine decât, în perioada similară a anului 2021, când cele două companii din fruntea clasamentului (City insurance și Euroins) cumulau peste 77%, ceilalți jucători având cote de piață neglijabile.

Motivul veniturilor record din RCA: Prețurile RCA au crescut în medie cu 80%

Pe ansamblul întregii piețe, la 31 martie 2022, prima medie RCA anualizată a crescut semnificativ, cu aproximativ 80% comparativ cu perioada anterioară.

Românii au plătit în medie o primă RCA de 1.138 de lei în primele trei luni din 2022, față de 632 de lei în perioada similară din 2021.

La persoanele fizice, prima medie RCA a crescut de la 478 de lei la 913 lei în aceeași perioadă de referință, arată datele ASF.

Creșterea puternică a prețurilor a fost cauzată de falimentul City Insurance, fostul lider RCA, care împreună cu Euroins au ținut foarte jos prețurile RCA.

După falimentul City Insurance, toți asigurătorii RCA au majorat prețurile. Cel mai mult s-a văzut la Euroins, care a ridicat prețul aproape de restul celorlalți asigurători, probabil pentru a evita să aibă aceeași soartă ca City Insurance.

De altfel, CITR, lichidatorul judiciar al City Insurance, a arătat recent că printre cauzele operaționale care i-au adus falimentul fostului lider RCA s-a numărat un deficit semnificativ, de 1,2 miliarde de lei, rezultat din vânzarea polițelor sub tariful notificat cu scopul de a crește cota de piață în perioada 2018-2021.

Doar 3 din 7 asigurători câștigă din RCA: Dauna medie a crescut și mai sunt și rezervele tehnice

În pofida veniturilor record din RCA, nu toți asigurătorii sunt pe plus din această activitate. Datele ASF arată că dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în trimestrul I 2022 a crescut comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent cu aproximativ 19%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 9%.

Atât în cazul vătămărilor corporale, cât și în cazul daunelor materiale, volumul de despăgubiri plătite a scăzut, concomitent cu o diminuare a numărului de dosare de daună plătite.

Datele ASF arată că despăgubirile și numărul de dosare au scăzut în primele trei luni din acest an, dar valoarea despăgubirilor raportată la numărul de daune a fost mai mare de decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Acesta este motivul pentru care dauna medie a crescut la 9.355 de lei în primele trei luni din acest an, comparativ cu 8.447 de lei în primul trimestru din 2021.

În plus, mai notează ASF, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra cheltuielilor efective cu daunele trebuie avută în vedere și variația rezervelor tehnice constituite de către societăți pentru daunele avizate și încă neplătite (RBNS) precum și pentru daunele întâmplate, dar încă neavizate și deci neplătite (IBNR).

CITEȘTE AICI RAPORTUL PRIVIND ASIGURĂRILE ÎN PRIMELE 3 LUNI 2022