ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii au anuntat joi ca vor contesta sanctiunea de peste 1,38 milioane lei impusa de arbitrul pensiilor private, pe motiv ca externalizarea serviciilor catre compania olandeza nu a modificat cu nimic prevederile prospectelor fondurilor administrate.

ING sustine ca cele doua companii si-au pastrat integral responsabilitatea in acest sens si ca Hotararea din aprilie a CSSPP nu poate prevala legislatiei primare. In replica, oficialii Comisiei de supraveghere spun ca legislatia primara nu prevedea nimic despre externalizare.

„In deplin acord cu cadrul legal, ING Fond de Pensii si ING Asigurari de Viata au hotarat sa apeleze la serviciile si expertiza ING Asset Management - Sucursala Bucuresti in beneficiul participantilor. ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii sunt in continuare responsabile in fata clientilor si a autoritatii de supraveghere. Politica de investitii si prospectele fondurilor ING sunt respectate 100%”, a declarat Bram Boon, director general ING Asigurari de Viata si presedinte al Consiliului de Administratie ING Fond de Pensii.

Boon sustine ca cele doua companii nu si-au delegat responsabilitatile catre compania olandeza.

„ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii pastreaza responsabilitatea pentru deciziile de investitii si aproba toate tranzactiile fondurilor de pensii, activele fondurilor de pensii ING fiind in permanenta pastrate la banca depozitara din Romania”, explica Bram Boon.

ING si CSSPP se cearta pe cadrul legal

Mai mult, ING este de parere ca Hotararea din aprilie a CSSPP nu poate avea intaietate in fata legislatiei primare.

"Cadrul legal din Romania, inclusiv legislatia sistemului de pensii private, permite externalizarea activitatii de investire a activelor fondurilor de pensii, asadar nu exista o baza legala pentru această sanctiune. Hotararea CSSPP din 8 aprilie 2008 nu prevaleaza asupra legislatiei primare, care are prioritate in fata acesteia", mai spune Boon.

In replica, directorul de comunicare al CSSPP mentioneaza ca legislatia primara nu prevedea nimic despre externalizarea serviciilor.

"In legea initiala nu se spunea nimic despre externalizarea serviciilor, deci nu are ce sa prevaleze. Se spunea doar ca administratorul trebuie sa aiba obiect exclusiv de activitate administrarea fondului de pensii. Se putea doar intui ca nu poti externaliza unicul obiect de activitate al companiei. Hotararea aceasta a venit tocmai pentru a lamuri acest aspect, iar cele doua companii nu s-au conformat", a declarat pentru HotNews.ro, Dan Zavoianu, director de comunicare CSSPP.

ING si-a externalizat activitatile de investire si in alte tari din UE si SUA prin aceeasi companie

Nu mai putin important, ING a mai precizat ca practica externalizarea activitatilor de investire a activelor prin aceeasi companie si in alte tari din UE si SUA.

"In plus, practica externalizarii activitatilor de investire a activelor este normala atat in Romania, cat si in statele Uniunii Europene. ING Asset Management administreaza active pentru fonduri de pensii din Cehia, Ungaria, Olanda, Belgia, alte tari vest-europene si SUA", se arata in raspunsul ING.

Sucursala din Bucuresti a acestei companii investeste deja in Romania active in valoare de 420 milioane euro, in baza contractelor de externalizare cu entitati din cadrul grupului ING.

Generali: Metodele pot fi diferite, dar legea trebuie respectata

Oficialii CSSPP au declarat inca de ieri catre HotNews.ro ca in afara de ING nu mai sunt alte cazuri in prezent de externalizare a activitatilor de investire a activelor. Generali Fond de Pensii, al treilea jucator de pe pilonul II, confirma faptul ca isi gestioneaza singur activele fondului.

"Desi nu cunosc detaliile externalizarii ING pot spune ca la Generali exista doar administratorul Generali Fond de Pensii care are misiunea gestionarii activelor fondului Aripi in conditiile legii", a precizat pentru HotNews.ro, Ioan Vreme, CEO Generali Fond de Pensii.

Intrebat ce parere are de faptul ca Hotararea CSSPP a fost venit in aprilie 2008, in conditiile in care legislatia primara nu specifica nimic despre externalizarea serviciilor si companiile ar fi putut sa plece la drum cu alte planuri, Vreme considera ca indiferent de metode, legislatia trebuie respectata.

"Nu e rolul meu sa comentez intentiile sau strategiile altor companii. Felul in care pleci la drum poate proveni din interpretarea particulara a unui cadrul legal insa e cert ca atat timp cat nu exista interdictii explicite ai libertatea de a aplica metode diferite cu respectarea transparentei si a spiritului legii", a mai spus Vreme.