Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a retras marti autorizatia de functionare a Marfin Fond de Pensii si a Zepter Fond de Pensii, precum si radierea acestora din Registrul CSSPP, ca urmare a solicitarii companiilor de retragere de pe piata pensiilor private obligatorii, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Masuri similare au fost aplicate si pentru fondurile de pensii administrate privat apartinand Marfin si Zepter, precum si pentru prospectul schemei de pensii private aferente.

La finalul campaniei initiale de aderare in sistemul Pilonului II, Fondul de Pensii Administrat Privat Marfin avea 194 participanti, din care 16 proveniti din procesul de repartizare aleatorie, in vreme ce Fondul de Pensii Administrat Privat Zepter avea 1.649 participanti, din care 132 proveniti din procesul de repartizare aleatorie.

Potrivit CSSPP, toti participantii celor doua societati au fost in legatura cu incetarea activitatii celor doua fonduri de pensii si solicitarea retragerii autorizatiei de administrare, precum si asupra procedurii care le va fi aplicata.

Totodata, companiile si-au reziliat contractele de mandat incheiate cu agentii de marketing persoane fizice si juridice.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a aprobat in luna procedura aplicabila in cazul retragerii autorizatiei de administrare a administratorilor, ale caror fonduri de pensii administrate privat nu detin active. Aceasta procedura are drept scop principal protejarea intereselor participantilor la un fond de pensii private al carui administrator a hotarat sa iasa de pe piata Pilonului II de pensii private, inainte de colectarea primelor contributii in sistem.