Piata asigurarilor din Romania a inregistrat in primul semestru al acestui an pierderi nete de circa 15,66 milioane de lei, rezultat de cinci ori mai putin decat pierderea neta de circa 83,56 milioane de lei din semestrul similar din 2007, a anuntat miercuri Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). 21 de societati de asigurare au raportat pierderi in perioada mentionata, fata de 26 de societati in perioada similara din 2007.

Potrivit Comisiei, in primele sase luni profitul net inregistrat la nivelul pietei asigurarilor din Romania a depasit 120,77 milioane de lei, in crestere cu mai mult de 50% fata de perioada similara a anului 2007. In perioada analizata, au raportat profit net 22 societati de asigurare (dintr-un total de 43 de societati), fata de un numar de 15 societati care au inregistrat profit net in semestrul I al anului trecut (dintr-un total de 41 de societati).

Pierderea totala la nivelul pietei s-a ridicat la peste 136,43 milioane de lei, in scadere cu 16,7% fata de semestrul similar al anului trecut, ceea ce a facut ca rezultatul net sa fie negativ de circa 15,66 milioane de lei.

„Pierderea neta este de 5 ori mai mica in primele sase luni ale acestui an comparativ cu semestrul I din 2007, ceea ce vine sa sublinieze inca o data trendul ascendent pe care se afla piata asigurarilor”, a precizat Angela Toncescu, presedintele autoritatii.

Datele Comisiei mai arata ca in sectorul asigurarilor generale a fost inregistrata o pierdere neta de 77,67 milioane de lei, reprezentand trei sferturi din pierderea tehnica neta consemnata in aceeasi perioada din 2007. In sectorul asigurarilor de viata, a fost inregistrat un rezultat tehnic net pozitiv de peste 45,2 milioane de lei, in crestere cu 32% fata de volumul aferent semestrului similar al anului precedent.