American International Group (AIG) a cerut bancii centrale americane, Federal Reserve, o finantare pe termen scurt de 40 miliarde dolari, in incercarea de a evita o scadere a ratingurilor, conform New York Times, citat de Reuters, informeaza NewsIn. Grupul a pierdut recent pozitia de lider mondial in industria asigurarilor, in functie de valoarea de piata, actiunile companiei depreciindu-se saptamana trecuta cu circa 50% pe fondul ingrijorarii legate de o posibila criza de lichiditati. Potrivit New York Times, agentiile de rating au amenintat ca vor scadea luni ratingurile asiguratorului.

Robert Willumstad, directorul executiv al AIG, a cerut sprijin financiar din partea Federal Reserve, conform publicatiilor Times, Wall Street Journal si canalului de stiri CNBC.

Oficialii AIG nu au comentat afirmatiile. Compania, care a pierdut recent pozitia de cel mai mare asigurator din lume, a incercat sa puna la punct un plan strategic de urgenta dupa ce actiunile sale s-au depreciat, saptamana trecuta, cu aproape 50%, pe fondul ingrijorarii legate de o posibila criza de lichiditati.

AIG s-a aflat in negocieri cu mai multe companii, printre care si cu oficiali ai Departamentului de Asigurari din New York si companii cu capital privat, pentru cautarea de noi modalitati prin care ar putea obtine capital care sa protejeze detinatorii de polite de asigurari.

AIG, care a suferit pierderi in valoare de 18 miliarde dolari in ultimele trei trimestre, a trebuit sa ia rapid masuri dupa ce agentia de evaluare Standard and Poor's a anuntat, vineri, ca va micsora ratingul acordat asiguratorului.

Vinerea trecuta, valoarea de piata a AIG ajunsese la circa 47 miliarde dolari fata de circa 175 miliarde dolari cu un an in urma, fiind astfel depasita de AXA, a carei valoare de piata a ajuns la circa 65 miliarde dolari.