Grupul american AIG, salvat de Fed (sistemul bancilor centrale din SUA) de la faliment, a multumit intr-un comunicat pentru imprumutul de 85 miliarde dolari acordat in schimbul a 80% din pachetul de actiuni ale firmei, tranzactie vazuta drept cea mai buna solutie. In acelasi timp, AIG a asigurat ca diviziile de asigurari si pensii functioneaza normal si ca nu va reduce capitalul niciunei subsidiare. Surse citate miercuri de Bloomberg sustin ca Allianz a facut o oferta de preluare AIG, care a fost respinsa cu doua zile inainte de aceptarea preluarii de catre guvernul american.

Multumind Federal Reserve si Departamentului de Trezorerie, oficialii AIG sustin ca tranzactia in cauza a fost cea mai buna solutie in conditiile date.

"Consiliul de Administrare al AIG a aprobat aceasta tranzactie avand la baza increderea ca este cea mai buna alternativa pentru toate partile implicate, incluzand titularii de polite, clientii, creditorii, partenerii, angajatii si actionarii. AIG este o companie solida cu peste o mie de miliarde de dolari active si un capital important, dar care a trecut recent prin serioase probleme de lichiditate. Noi consideram ca imprumutul, care este sustinut de filiale operationale profitabile, avand capitaluri importante cu valoare consistenta, va proteja toti titularii de polite AIG, va raspunde ingrijorarilor manifestate de agentiile de rating si va acorda pentru AIG timpul necesar de a proceda la vanzarea activelor intr-un mod organizat", se arata in comunicatul AIG.

"AIG continua sa identifice alternative pentru a creste lichiditatile pe termen scurt ale companiei-mama. Aceste planuri nu includ niciun efort de a reduce capitalul vreunei companii afiliate sau de a patrunde in operatiunile din Asia pentru a obtine lichiditati", a anuntat compania.

Bloomberg: Allianz ar fi incercat sa preia AIG

Bloomberg scrie miercuri, citand surse apropiate procesului ca Allianz, cel mai mare asigurator european a facut o oferta de preluare catre AIG, care a fost respinsa cu doua zile inainte de aceptarea preluarii de catre guvernul american, informeaza NewsIn.

Allianz s-a aliat cu firma privata J.C. Flowers & Co din New York, condusa de J. Christopher Flowers, in incercarea de a salva compania AIG aflata in criza financiara, conform unor surse care isi pastreaza anonimatul. Sabia Schwarzer, unul dintre purtatorii de cuvant ai diviziei Allianz din Munchen, a refuzat sa comenteze pe acest subiect, iar reprezentantii companiei AIG nu au putut fi contactati.

In Romania AIG ocupa locul doi la asigurari de viata, prin AIG Life si locul patru la pensii private obligatorii prin AIG Fond de Pensii. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dat asigurari inca de la inceputul acestei saptamani in privinta stabilitatii financiare a AIG in Romania.