Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (pilon II) si-au redus expunerea pe actiuni de la 5,66% in iulie pana la 4,2% in august, nivel minim dupa primele luni de incasare a contributiilor de la clienti, a anuntat miercuri CSSPP, la aniversarea unui an de la startul pensiilor private in Romania, informeaza NewsIn. Potrivit Comisiei, administratorii de pe pilonul II au evitat astfel efectele negative ale crizei financiare mondiale si au reusit sa conserve valoarea contributiilor participantilor.

Structura investitiilor pe piata pensiilor private obligatorii arata ca, la sfarsitul lui august, 60% din active au fost plasate in titluri de stat si obligatiuni municipale, 18,2% in depozite bancare, 17,2% in obligatiuni corporatiste, 4,2% in actiuni listate, iar restul de 0,4% in fonduri mutuale.

"Din raportarile transmise catre CSSPP rezulta ca fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) si-au redus treptat investitiile in depozite bancare. In schimb, au continuat sa acumuleze titluri de stat si obligatiuni municipale, care sunt principalele tinte ale politicilor de investitii ale administratorilor fondurilor de pensii private, pe termen lung", se arata in raportul CSSPP.

Potrivit legislatiei, un fond de pensii private va putea investi cel mult 50% din active in actiuni cotate la burse din Romania sau din alte state europene, maximum 70% in titluri de stat, 20% in instrumente ale pietei monetare si cel mult 30% in obligatiuni corporatiste.

De la momentul primelor viramente (20 mai 2008) si pana in prezent, numarul de participanti pentru care se incaseaza contributii in sistem a ajuns la aproape 3,7 milioane, valoarea contributiilor ajungand la aproape 400 milioane de lei.