Grupul BCR a preluat, prin intermediul BCR Leasing, compania Omniasig Pensii care administreaza fondul de pensii Omniforte, a anuntat joi banca. Tranzactia, care asteapta in prezent aprobarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, este prima de acest tip pe piata pensiilor private din Romania. Potrivit NewsIn, in urma acestei achizitii, BCR va ajunge al saptelea jucator de pe piata pensiilor private obligatorii din Romania.

Acordul a fost incheiat vineri intre BCR Leasing, divizia de leasing a bancii si TBIH Financial Services Group si Omniasig Vienna Insurance Group, actionarii Omniasig Pensii. Fondul de Pensii Administrat privat Omniforte va fi administrat in continuare de catre Omniasig Pensii.

Grupul BCR intentioneaza ca dupa primirea aprobarilor legale sa realizeze fuziunea fondului de pensii administrat privat Omniforte cu BCR Fond de Pensii, clientii Omniforte urmand sa fie informati in legatura cu fiecare actiune intreprinsa.

"Este o tranzactie normala in procesul de consolidare a pietei pensiilor private din Romania. Negocierile au inceput in urma cu sase luni si astazi s-a batut palma intre cele doua parti", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Omniasig Pensii, Cristina Nitescu.

BCR va trece pe pozitia a saptea pe pilonul II de pensii

Potrivit NewsIn, pe piata pensiilor private obligatorii opereaza in prezent 14 jucatori, iar BCR va ajunge, prin cele doua fonduri, la o cota de piata cumulata de 4,6% (202.361 clienti), care l-ar plasa pe pozitia a saptea in sistem, dupa ING (cu o cota de piata de 33,2%), Allianz -Tiriac (25,6%), Generali (9,4%), Aviva (7,4%), Interamerican (6,4%) si AIG (6,3%).

Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la data constituirii ca sa ramana pe piata. In prezent, patru din cele 14 fonduri de pe piata au mai putin de 50.000 de clienti, ceea ce le face susceptibile pentru preluari.