Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis interzicerea temporara a activitatii Unita, deoarece noii actionari (Uniqa International Beteiligungs – Verwaltungs si Uniqa International Versicherungs Holding) nu au solicitat si obtinut aprobarea din partea autoritatii, conform legislatiei in vigoare, a anuntat miercuri Comisia. Decizia s-a facut si datorita schimbarilor efectuate de noii actionari la nivelul conducerii companiei fara a obtine in prealabil aprobarea autoritatii. Sanctiunea nu are implicatii asupra contractelor de asigurare deja incheiate.

Potrivit CSA, s-a constatat ca pe 3 noiembrie noii actionari au numit noi membri ai Consiliului de Supraveghere si au revocat pe cei existenti, iar in data de 17 noiembrie, noul Consiliu de Supraveghere, neaprobat de CSA, a numit noi membri ai Directoratului societatii si a revocat pe cei existenti.

"Modificarea statutului si/sau a actului constitutiv al S.C. Unita Vienna Insurance Group S.A. fara avizul ori aprobarea prealabila a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor – cu privire la noua structura a actionariatului, noii membri ai Consiliului de Supraveghere si ai Directoratului – reprezinta o incalcare a prevederilor Legii nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum și a Normelor privind autorizarea asiguratorilor, puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.6/2007", se arata in comunicatul CSA.

Ca urmare a acestei decizii, atat societatii, cat si sucursalelor, filialelor, agentiilor, precum si tuturor altor puncte de lucru ale acesteia, li se interzice temporar desfasurarea activitatii de asigurare si/sau de reasigurare, subscrierea de noi riscuri si incasarea de prime aferente acestora, pana la data aprobarii de catre CSA a noii structuri a actionariatului, a membrilor Consiliului de Supraveghere si a membrilor Directoratului.

Sanctiunea nu afecteaza contractele existente

Unita are la dispozitie trei zile de la data comunicarii acestei decizii pentru a notifica toti intermediarii in asigurari cu care colaboreaza cu privire la interzicerea temporara a desfasurarii activitatii de asigurare si la faptul ca acestia nu mai pot subscrie riscuri noi in numele si pe seama Unita Vienna Insurance Group si nu mai pot incasa primele de asigurare aferente acestora.

Comisia a mai precizat ca aceasta sanctiune nu are implicatii asupra contractelor de asigurare deja incheiate de Unita, fiind prevazut expres faptul ca societatea va indeplini toate obligatiile asumate prin acestea fata de persoanele asigurate, beneficiare sau pagubite.

Uniqa se cearta cu Nova Trade din cauza preluarii Unita

La inceputul acestei luni, Vienna Insurance Group (VIG) a anuntat ca a finalizat vanzarea catre grupul austriac Uniqa a pachetului majoritar de actiuni detinut in cadrul Unita, dupa ce a obtinut acordul din partea autoritatilor de supraveghere a asigurarilor si din domeniul concurentei. Tranzactia a primit si acordul Consiliului Concurentei.

Pe de alta parte, Uniqa a renuntat recent la preluarea integrala a companiei Astra, ca urmare a neintelegerilor legate de pret cu Nova Trade, companie condusa de omul de afaceri Dan Adamescu, si actionarul principal al asiguratorului. Ca urmare a achizitiei Unita, Uniqa a fost amenintata cu masuri legale de catre Nova Trade.