Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 949,6 milioane lei (221,99 milioane euro) la sfarsitul lui ianuarie, in crestere cu 14,15% fata de luna anterioara, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), citate de NewsIn. In aceeasi luna, piata pensiilor private facultative (pilonul III) a ajuns la active de 92,67 milioane lei (21,66 milioane euro), in crestere cu 9,95%.

Pe pilonul II, cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau, la sfarsitul lui ianuarie, 4.099.950 de participanti de la care incasau contributii, cu 68.529 mai multi decat in decembrie.

Cea mai mare crestere a activelor - de 14,67% - a fost inregistrata in ianuarie de fondul AZT Viitorul Tau, administrat de Allianz-Tiriac, avansul cel mai scazut fiind inregistrat de fondul de pe pilonul II al OTP, de 12,27%.

Fondul ING continua sa controleze peste o treime (38,7%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 367,27 milioane lei la finalul lui ianuarie.

Bugetul pe 2009 prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an fata de 2,5% cat ar fi trebuit conform legii privind fondurile de pensii administrate privat (411/2004, cu modificarile ulterioare). Masura a creat proteste atat la nivel local din partea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) cat international din partea Federatiei Europeane a Fondurilor de pensii (EFRP) si ale Federatiei Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii (FIAP).

Crestere de 9,95% pe pilonul III

Valoarea activelor nete ale celor noua fonduri de pensii facultative (pilonul III) a crescut cu 9,95% in luna ianuarie, pana la 92,67 milioane lei (21,66 milioane euro), conform datelor CSSPP, citate de NewsIn.

La data raportarii, erau active noua fonduri de pensii facultative (pilonul III): ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), Raiffeisen Acumulare (SAI Raiffeisen Asset Management) si Concordia Moderat (Asirom-Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numarul total de participanti atras de cele noua fonduri de pensii facultative era de 154.930 la sfarsitul lunii ianuarie. ING Optim, cu un activ net de 21,08 milioane lei, se mentine pe primul loc dupa numarul de clienti, cu 40.650 participanti atrasi, in timp ce dupa criteriul activului net, lider al pietei ramane BCR Prudent, care a ajuns la finalul lunii ianuarie la un activ net de 23,988 milioane lei, de la cei 36.157 clienti ai sai.