Proiectul de buget pe 2009 care prevede inghetarea la 2% in acest an a contributiei la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) va genera bugetului public de pensii o povara fiscala viitoare de peste patru miliarde euro, potrivit calculelor realizate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Estimarile acestei asociatii arata ca, prin aceasta masura, participantii fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor pierde circa 1,07 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2017.

"In prezent, sistemul public de pensii (Pilonul I) furnizeaza pensionarilor existenti o rata medie de inlocuire de circa 40% - adica pensia medie de asigurari sociale de stat reprezinta 40% din salariul mediu brut pe economie. De la Pilonul II, estimarile pe termen lung arata asteptari privind o rata de inlocuire de circa 10%. Astfel, pentru fiecare leu pastrat in sistemul public de pensii, in loc sa fie virat in Pilonul II de pensii administrate privat, statul roman se obliga practic sa furnizeze pensionarilor viitori venituri de 4 lei.

Ca urmare, masura propusa de Guvern, de inghetare a contributiilor in 2009 si amanarea cu un an a majorarii lor, inseamna pentru Pilonul II o pierdere pentru participanti de 1,07 miliarde de euro, iar pentru Pilonul I de pensii de stat o povara fiscala viitoare de circa 4,3 miliarde de euro", sustine APAPR.

Asociatia aminteste ca impotriva acestei masuri guvernamentale, au protestat in mod oficial pana acum ambasadorii a cinci state (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Olanda, Italia), EFRP (Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii), FIAP (Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii), precum si o parte dintre actionarii companiilor de pensii private de pe piata romaneasca.