Piata asigurarilor de viata va creste cu cel mult 5% in acest an, intr-un ritm de aproape 5 ori mai mic decat in 2008, mai ales pe fondul cresterii numarului de someri si a reducerii veniturilor la nivelul familiei, a declarat pentru NewsIn directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman. In 2008, piata asigurarilor de viata a crescut cu 24,11%, pana la 1,8 miliarde lei, reprezentand 20,5% din intreaga piata de asigurari.

"Vanzarile din luna martie au fost superioare atat lunii ianuarie, cat si lunii februarie. Cred ca vom incheia acest an cu o evolutie pozitiva a pietei de asigurari de viata, chiar daca procentul va fi foarte scazut, probabil pana in 5%", a explicat Cornelia Coman.

Potrivit acesteia, somajul a avut un efect negativ atat asupra pietei asigurarilor de viata, cat si asupra pietei pensiilor private, in conditiile in care o parte dintre clienti si-au pierdut deja locul de munca.

"Veniturile la nivelul familiei au scazut si, astfel, asiguratii nu au mai putut sa plateasca prima de asigurare", a spus Coman.

Odata cu deblocarea creditarii, fenomen anticipat de tot mai multi analisti, piata de asigurari de viata ar putea iesi din declin, considera Coman. Aceasta noteaza, insa, ca doar 15% din primele de asigurare de viata sunt asociate creditelor ipotecare.

Potrivit acesteia, un efect negativ asupra pietei asigurarilor de viata l-a avut scaderea nivelului creditarii. "Avem un segment important de asigurari de viata care sunt vandute impreuna cu creditele bancare, iar acest segment a avut de suferit", a mai precizat Coman.

ING Asigurari de Viata a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de peste 620,6 milioane lei, in crestere cu 24% fata de 2007. Grupul ING a incheiat anul trecut cu o cota de piata de 34,5% pe segmentul asigurarilor de viata din Romania si o cota de piata cumulata de 38,5% pe pietele pensiilor private obligatorii si facultative, in functie de active. ING tinteste atragerea a 30.000 de noi clienti pe segmentul pensiilor private facultative in 2009.