Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis autorizarea prealabila a absorbtiei de catre BCR Fond de Pensii Administrat Privat a fondurilor mai mici de pensii private OTP si Prima Pensie, a anuntat miercuri autoritatea. BCR este la a treia astfel de operatiune dupa ce in martie a primit aprobarea pentru absorbtia fondului Omniforte detinut de Omniasig.

"Aceste doua operatiuni de fuziune se incadreaza intr-un proces natural de consolidare a pietei fondurilor de pensii administrate privat in conditiile in care legea (n.r Legea 411/2004) prevede un plafon minim de 50.000 de participanti care trebuie atins in perioada primilor 3 ani de la data constituirii fondului de pensii, in vederea asigurarii functionarii eficiente si in conditii de siguranta pentru participanti", se arata in comunicatul CSSPP.

Conform autoritatii, BCR Fond de Pensii Administrat Privat, administratorul unui fond cu 213.796 participanti va derula, concomitent, operatiuni de fuziune cu fondurile de mici dimensiuni OTP (20.706 participanti) si Prima Pensie (18.101 participanti).

Participantii care nu sunt de acord cu noile conditii ale fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati de transfer la orice alt fond de pensii administrat privat, in termen de 90 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea. Fuziunea se va putea finaliza ulterior acestui termen de trei luni. Procesul de autorizare a fuziunii in sistemul de pensii private - Pilonul II cuprinde doua etape, prealabila si definitiva.

Autorizarea definitiva a fuziunii va putea fi decisa numai dupa consultarea participantilor cu privire la noile conditii ale fondului absorbant. Administratorul fondului absorbit are obligatia de a trimite participantilor, in scris, cu confirmare de primire, noile conditii ale prospectului fondului absorbant si de a ii informa asupra posibilitatii de transfer fara penalitati, in termenul legal mentionat anterior.

Preluarea participantilor care nu s-au transferat de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant cat si preluarea activelor ramase dupa transferul participantilor la alte fonduri de pensii administrate privat se vor efectua dupa obtinerea autorizarii definitive a fuziunii, atunci cand va incepe derularea efectiva a operatiunii de fuziune a fondurilor de pensii administrate privat.

BCR Fond de Pensii nu este la prima operatiune de acest gen. In luna martie a acestui an, compania a primit din partea CSSPP aprobarea prealabila pentru absorbtia fondului de pensii administrat privat Omniforte, detinut de Omniasig Pensii.