Cele 12 fonduri de pensii private obligatorii au inregistrat la finele lunii octombrie din acest an, dupa 18 runde de colectare a contributiilor, un profit net de 184 milioane lei, a anuntat miercuri Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Datele asociatiei arata ca de la lansare si pana in prezent, fondurile obligatorii au obtinut un randament mediu anualizat de 14,76% (adica 9,43% in termeni reali, peste rata inflatiei).

Activele nete administrate de cele 12 fonduri de pensii au ajuns la sfarsitul lunii octombrie la aproape 2,12 miliarde de lei (493 milioane euro), dupa ce, in cele 18 runde de colectare a contributiilor, au incasat contributii brute in valoare totala de 1,93 miliarde de lei, iar profitul net (net de toate comisioanele), reprezentat de diferenta intre activul net total al fondurilor si contributiile brute virate a fost de 184 milioane lei.

Numarul total al aderentilor la fondurile de pensii private obligatorii a ajuns la sfarsitul lunii octombrie la 4,86 milioane de salariati, cu 328.000 de participanti mai mult (+7%) fata de sfarsitul anului 2008, mai arata datele APAPR. Dintre cei 4,86 milioane de aderenti, peste 1,6 milioane (adica o treime) au aderat pe baze voluntare, fara sa fie obligati de lege (au peste 35 de ani).

In privinta performantelor investitionale, datele APAPR arata ca in primele 10 luni ale acestui an, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut un randament mediu de 14,6%. In ultimul an (ultimele 12 luni calendaristice), randamentul mediu a fost de 18,69% pentru fondurile de pensii obligatorii, in contextul in care in aceeasi perioada, inflatia a fost de 4,3%.

APAPR mai arata ca de la lansare si pana in prezent, fondurile obligatorii au obtinut un randament mediu anualizat de 14,76% (adica 9,43% in termeni reali, peste rata inflatiei).