Primii doi jucatori de pe piata pensiilor private obligatorii, ING si Allianz-Tiriac, nu vor mai primi participanti din repartizarea aleatorie la cele doua fonduri de pensii administrate, pe o perioada de doi ani, in urma unor modificari legislative aprobate de arbitrul pietei de pensii private (CSSPP), care vizeaza fondurile ce detin cote de piata de peste 20%. Modificarea privind repartizarea aleatorie, sustine CSSPP, vizeaza atat incurajarea efortului depus de jucatorii mai mici cat si evitarea riscului de concentrare a participantilor catre unele fonduri.

Printre principalele noutati introduse de noul act normativ se numara schimbarea modalitatii de repartizare aleatorie prin eliminarea, pe o perioada de 2 ani, a acelor fonduri de pensii care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti. Pentru celelalte fonduri repartizarea aleatorie se va efectua proportional cu numarul de persoane eligibile validate in luna respectiva in cadrul procesului de validare.

"Precizam ca modificarile propuse cu privire la repartizarea aleatorie au in vedere considerente ce tin pe de o parte de incurajarea efortului depus de acei administratori care se implica activ in atragerea de noi participanti si in informarea acestora cu privire la sistemul de pensii private, iar pe de alta parte de evitare a riscului de concentrare a participantilor catre unele fonduri", se arata in comunicatul CSSPP.

Noile reglementari, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2010, afecteaza direct primii doi jucatori din aceasta piata ING si Allianz-Tiriac, care prin fondurile de pensii administrate detineau la sfarsitul lui octombrie cote de piata de 33,2% si respectiv 25,5%.

In prezent, distribuirea se face pe baza cotei de piata, iar Ion Giurescu a spus ca nu ar fi corect ca jucatorii cu cea mai mare cota de piata, la care au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni, sa beneficieze automat de cel mai mare numar de participanti. Solutiile propuse de acesta la acea data au fost distribuirea in cote egale a participantilor intre administratori sau, pe o perioada limitata de trei ani, jucatorilor cu o cota de piata peste o anumita limita sa nu li se mai distribuie noi participanti.

In replica la propunerile de atunci ale oficialului CSSPP, reprezentantii ING si Allianz-Tiriac au atentionat ca alocarea sa se faca in functie de randamentele fondurilor si nu in cote egale intre jucatori.

Update: Cornelia Coman, ING: Recenta norma a CSSPP este o incalcare a legislatiei primare si o discriminare

In replica, oficialii ING contactati de HotNews.ro au precizat ca recenta norma a CSSPP reprezinta o incalcare a legislatiei primare si o discriminare pentru anumiti jucatori din piata.

„Recenta norma emisa de CSSPP este fara indoiala o incalcare a legislatiei primare (Legea nr. 411/2004) in care se mentioneaza in mod expres principiul care sta la baza repartizarii aleatorie a persoanelor care nu au aderat in termenul legal la un fond de pensii private.

In plus, excluderea fondurilor de pensii private cu cote de piata de peste 20% din participanti din procesul de repartizare aleatorie este un exemplu de discriminare fata de ceilalti jucatori de pe piata. Consider ca fiecare administrator trebuie sa aiba aceleasi sanse, drepturi si obligatii ca oricare altul din piata pensiilor private, iar reusita sa in atragerea participantilor nu trebuie sa fie privita ca o bariera sau o ratiune negativa", a declarat Cornelia Coman, director general ING Asigurari de Viata si presedinte al Consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii.

Potrivit acesteia, studiile interne ale companiei "arata ca Fondul ING este alegerea preferata a aproximativ 40% dintre romani, mai mult, in 2009, un procent de circa 30% dintre romani au ales deja ING ca administrator al pensiei lor private. Aceste cifre sunt in mod cert o expresie a cotei de piata pe care o detinem, sutinuta de o experienta, expertiza si soliditate care fac diferenta in alegerile publicului.”