Doua proiecte legislative, depuse in Senat la sfarsitul anului trecut, cer ca suma totala cuvenita pentru pensia privata obligatorie sa nu fie mai mica decat valoarea contributiilor platite, actualizata cu rata inflatiei intre data platii si data iesirii la pensie. Administratorii fondurilor de pensii spun ca initiative legislative similare au fost respinse de nenumarate ori in ultimii ani si ca tehnic ar fi imposibil garantarea unor randamente peste inflatie. De cealalta parte, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea a declarat pentu HotNews.ro ca propunerile legislative sunt efectul initiativelor cetatenesti.

Informatia pe scurt:

1. Doua propuneri legislative aflate acum in dezbatere la Senat cer garantarea unui castig din contributiile la pensiile private obligatorii care sa fie actualizat cu inflatia.

2. Un proiect legislativ similar, care cerea ca banii depusi la fondul de pensii dar si un castig peste indicele de inflatie, a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului in 2009

3. Asociatia Fondurilor de Pensii (APAPR) sustine ca o astfel de masura este tehnic imposibila si ar duce la prabusirea sistemului

4. Comisia de Supraveghere a acestei piete (CSSPP) sustine ca garantiile actuale au fost stabilite tinandu-se cont de experienta de succes a altor state si ca sistemul din Romania este unul dintre cele mai moderne si sigure din lume.

  • Cum a reinviat solicitarea "garantarii inflatiei" pentru contributiile la pilonul II de pensii

Doua proiecte legislative, aproape identice ca forma, initiate in noiembrie si decembrie anul trecut si aflate in prezent in dezbatere la Comisiile de specialitate din Senat, reinvie o problema veche de ani de zile: "garantarea inflatiei" la contributiile pe pilonul II de pensii. Ambele propuneri solicita acelasi lucru:

"Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, actualizata cu rata inflatiei intre data platii si data iesirii la pensie".

Nu mai devreme de anul trecut, ambele Camere ale Parlamentului au respins o solicitare similara:

"Banii depusi de catre cetateni la fondul privat de pensii, dar si un castig care sa depaseasca indicele de inflatie, sunt garantati integral de catre administrator la o societate de asigurari".

  • Motivele invocate in noile propuneri legislative pentru nevoia "garantarii inflatiei":

Initiatorii amintesc ca scopul aparitiei sistemului de pensii administrate privat a fost nevoia de pensii mai mari decat cele obtinute printr-un sistem unic de tip redistributiv si ca aparitia pensiei private obligatorii a redus pensia de stat, fapt pentru care valoarea pensiei private obligatorii va trebui sa fie mai mare decat diferenta care se pierde la pensia de stat. In actuala forma insa, sustin senatorii si deputatii initiatori ai celor doua proiecte, legea nu ofera suficiente garantii in acest sens:

- Principala garantie din lege, de ordin absolut, aceea ca "suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale", nefiind raportata la inflatie nu acopera scaderea puterii de cumparare a banilor; in timp:

"De exemplu, la o rata medie anuala a inflatiei de 2,5% (...), valoarea unei sume de bani din prezent se injumatateste in 28 de ani; participantii la pilonul II sunt insa obligati sa contribuie si timp de peste 40 de ani la acest sistem (pt cei mai tineri angajati). Mai mult, la o inflatie media anuala de 7,85%, precum cea din 2008, injumatatirea valorii reale a contributiei are loc in numai 9 ani. Daca luam in calcul si comisioanele legale, valoarea reala este diminuata si mai mult".

- Nici garantia relativa prin care nici unui fond nu ii este permis sa aiba randamente semnificativ mai reduse decat media pietei, performanta fondurilor fiind masurata trimestrial nu este de ajuns.

"In termeni relativi, garantia este si mai neclara, intrucat randamentul mediu al pietei poate fi si negativ. Mai mult, chiar daca este pozitiv, el nu este neaparat peste rata inflatiei. Iata de ce apare necesitatea unei garantii in termeni reali a valorii pensiei pe care o vor primi participantii la pilonul II".

  • APAPR: O asemenea garantie este tehnic imposibila, iar aprobarea ei ar duce la prabusirea intregului sistem

Documente:

Punct de vedere APAPR

Contactati de HotNews.ro, oficialii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), au reamintit ca initiative similare au fost respinse de 6 ori in ultimii 4 ani, atat de catre Guvern, cat si de catre Parlament si chiar de catre societatea civila.

Pe langa propunerea respinsa in Parlament in 2009, administratorii amintesc si de esecul initiativei cetatenesti pe aceasta tema, demarata tot anul trecut de Grupul de Economie Aplicata, impreuna cu Confederatia Sindicala Cartel-Alfa si cu Blocul National Sindical (BNS) de a strange 100.000 de semnaturi pentru modificarea Legii nr. 411/2004, in sensul garantarii de administratori a unor randamente peste inflatie.

De notat ca una din partile care a facut aceasta initiativa, Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa, a participat la crearea AG2R Fond de Pensii, alaturi de Asociatia Franceza de Mutualitate AG2R si de Uniunea Nationala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903). Fondul de pensii a disparut din piata in vara lui 2008, nereusind sa atraga un numar suficient de participanti.

"Garantarea inflatiei", mai spun administratorii de fonduri de pensii, "este tehnic si practic imposibil de aplicat, intrucat pe piata financiara romaneasca nu exista niciun instrument care sa poata furniza randamente garantat peste inflatie, nici macar titluri de stat cu randament garantat peste inflatie".

Administratorii amintesc ca nici macar statul nu poate oferi garantii legate de nivelul inflatiei, amintind ca BNR a ratat ani de-a randul tinta de inflatie.

O eventuala aprobare a unei astfel de masuri ar avea ca efect imediat reducerea la zero a concurentei intre fondurile de pensii, care ar adopta aceeasi strategie investitionala excesiv de conservatoare si ar rata toate oportunitatile investitionale eficiente pe termen lung. Piata ar ajunge astfel la o alocare suboptimala a plasamentelor investitionale, in defavoarea participantilor. Masura ar plafona randamentele fondurilor si ar scoate de pe piata, unul cate unul, fondurile de pensii, iar in final sistemul s-ar prabusi sub propriile costuri.

Despre efectele negative ale unei astfel de masuri de "garantare a inflatiei" s-au mai exprimat in 2009 si Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) si CFA Romania, o asociatie de analisti financiari avand peste 100 de membri.

  • CSSPP: Sistemul de pensii private din Romania, unul dintre cele mai moderne si mai sigure din lume

Documente:

Punct de vedere CSSPP

Contactati de HotNews.ro, oficialii CSSPP au atras atentia ca insitutia "nu are competenta de a comenta hotararile altor factori de decizie implicati in reforma legislatiei primare a sistemului de pensii din Romania". Totusi Comisia a reliefat faptul ca "Romania are unul dintre cele mai moderne sisteme din lume de tipul sau si totodata unul dintre cele mai puternice modele de siguranta".

Potrivit Comisiei, nu mai putin de zece elemente de siguranta fac din Pilonul II un sistem solid si sigur pentru cele peste 4 milioane de participanti, printre care garantiile privind rata minima de rentabilitate, garantarea contributiilor nete, separarea activelor, supravegherea prudentiala si Fondul de Garantare.

Nu in cele din urma, Comisia a mai amintit ca "garantiile oferite de fondurile de pensii private obligatorii - Pilon II sunt prevazute atat in legea de baza a sistemului (Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) cat si in legislatia secundara, emisa de catre expertii CSSPP dupa consultarile cu specialistii din piata, tinandu-se cont de experienta in domeniu a celorlalte state care au implementat cu succes Pilonul II, cu mult timp inaintea Romaniei".