Fondurile de pensii private obligatorii administrate de catre ING, Generali si Alico, aveau la sfarsitul lui februarie din acest an cele mai bune randamente inregistrate pentru clienti atat in ultimul an cat si la nivel anualizat de la lansare (mai 2008), potrivit datelor afisate marti de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Dupa 22 de luni de colectare a contributiilor pe pilonul II de pensii, profitul net obtinut de fonduri pentru cei circa cinci milioane de participanti s-a ridicat la 362 milioane lei.

In luna mai 2008, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inceput sa colecteze contributii de 2% din salariile brute ale celor peste patru milioane de clienti. De atunci si pana in prezent au trecut 22 de luni, in care nivelul contributiei a stagnat la 2%, in timp ce numarul total de clienti s-a apropiat de cinci milioane.

Mai precis, pana la sfarsitul lui februarie 2010, CNPAS a virat catre Pilonul II contributii brute totale in valoare de 2,36 miliarde de lei, in timp ce activele nete administrate de fondurile de pensii au depasit 2,72 miliarde lei. Astfel, in cele 22 de luni de functionare, profitul net pentru participanti s-a ridicat la 362 de milioane de lei, acest rezultat fiind net de toate comisioanele percepute si reprezentat ca diferenta dintre activele nete si contributiile brute.

Fondurile administrate de ING, Generali si Alico aveau cele mai mari randamente la sfarsitul lui februarie 2010

Topul randamentelor pe pilonul II de pensii, februarie 2010
Topul randamentelor pe pilonul II de pensii, februarie 2010
Foto: APAPR
Datele afisate marti de APAPR arata ca pentru toata perioada de la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut un randament mediu anual de 16,9%, superior ratei anuale a inflatiei din aceeasi perioada, care s-a cifrat la aproximativ 5%.

Fondurile cu cele mai mari randamente raportate la aceasta perioada au fost cele administrate de ING (19,9%), Generali (16,9%) si Alico (16,6%).

In ultimul an (februarie 2009 – februarie 2010), randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pe Pilonul II a fost mai mare, de 21,5%, comparativ cu o inflatie estimata la 5%. Rezultatele obtinute in aceasta perioada arata acelasi clasament in privinta administratorilor ale caror fonduri au avut cele mai bune randamente: ING (23,5%), Generali (23,3%) si Alico (20,6%).

Anul trecut, primii trei administratori ale caror fonduri de pensii au obtinut cele mai bune randamente au fost ING, Prima Pensie si Generali.