Propunerea MFP de taiere a contributiilor la Pilonul II de la 2,5% la 0,5% inseamna: falimentarea cu buna-stiinta sistemului de pensii private (atat a administratorilor, cat si a celor 5 milioane de participanti); distrugerea a 12 ani de constructie legislativa si institutionala in domeniul pensiilor private; recunoasterea falimentului sistemului public de pensii, dar paradoxal si anihilarea principalei solutii de rezolvare a acestei probleme; saracirea pentru totdeauna a pensionarilor romani de azi si de maine, prin eliminarea oricarei sanse de economisire privata pentru pensie; nationalizarea mascata a pensiilor private din Romania, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Pentru jumatate din populatia lucratoare, Pilonul II este singura diferenta dintre saracie extrema si un nivel de trai relativ decent la pensie:

  1. 50% din familiile din Romania nu reusesc sa economiseasca absolut deloc (studiu prezentat de BNR in sept. 2009);
  2. 67% din populatia urbana a Romaniei nu economiseste absolut deloc si nici nu are rezerve financiare (IRSOP, sept. 2009);
  3. romanul “mediu” nu isi poate permite sa economiseasca (cheltuielile lunare sunt mai mari decat veniturile lunare, exceptand productia agricola de autoconsum) (INS, apr. 2010);
  4. de aceea, orice atac la Pilonul II este un atac la siguranta financiara la batranete a actualei generatii de salariati.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.