Fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat un randament mediu de 13,3% in primele noua luni din acest an, in timp ce fondurile de pensii private facultative au avut un randament mediu de 10,2%, peste un nivel al inflatiei estimat la circa 6% pentru perioada respectiva, potrivit datelor prezentate luni de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Pentru perioada de la lansare si pana in prezent, randamentele investitionale medii anuale sunt de 16,2% pentru fondurile de Pilon II (lansate in luna mai 2008) si de 9,3% pentru fondurile de Pilon III (lansate in luna mai 2007), superioare ratei inflatiei din aceleasi perioade, conform asociatiei.

"In pofida recesiunii prelungite si a conditiilor nefavorabile de pe pietele financiare, fondurile de pensii au continuat sa investeasca prudent si profitabil, consolidandu-si rezultatele pozitive de pana in prezent", a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

La sfarsitul primelor noua luni ale acestui an, activele fondurilor de pensii de Pilon II au ajuns la circa 3,89 miliarde de lei, iar ale fondurilor de Pilon III la aproape 300 de milioane de lei. Astfel, activele cumulate ale tuturor fondurilor de pensii private au depasit 4,18 miliarde de lei, adica echivalentul a 980 de milioane de euro.