Valoarea activelor administrate de fondurile de pensii private din Romania (atat obligatorii cat si facultative) va depasi nivelul de un miliard de euro pana la sfarsitul acestui an, asa cum estimam, dar nivelul este inca redus comparativ cu tari europene cu sisteme similare, a declarat luni Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Potrivit acestuia, pana in prezent, in sistemul de pensii private s-au efectuat peste 1000 de plati, in valoare de peste 342.000 euro.

"Desi primele pensii platite pe pilonul II de pensii se vor face peste 20 de ani, in sistem s-au efectuat deja cateva plati. Este vorba de plati in cazul decesului unor participanti, unde plata a fost incasata de mostenitori sau de pensionare pe caz de invaliditate", a spus Mircea Oancea, in cadrul unei conferinte pe pensii private organizate de MediaXprimm.

Potrivit acestuia, cele peste 1000 de cazuri de plati sunt aferente atat pilonului II (pensii private obligatorii) cat si pilonului III de pensii (pensii private facultative), valoarea acestora depasind 1,4 milioane lei (respectiv circa 342.000 euro).

  • Active de 1 miliard de euro, un nivel inca redus pentru sistemul de pensii private din Romania

"Pentru ca sistemul de pensii private din Romania sa fie o alternativa la sistemul public de pensii, trebuie sa crestem accelerat volumul activelor din sistem care acum reprezinta circa 0,5% din PIB. Spre comparatie, in Bulgaria volumul activelor din sistemul de pensii private reprezinta 4% din PIB, in Slovacia 5%, in Ungaria 10%. Este nevoie ca nivelul contributiei la pilonul II de pensii private obligatorii sa fie majorat in urmatorii ani la peste 6% din venitul brut cat este nivelul prevazut de Lega 411 pentru anul 2016", a mai spus Oancea.

La sfarsitul primelor noua luni ale acestui an, activele fondurilor de pensii de Pilon II au ajuns la circa 3,89 miliarde de lei, iar ale fondurilor de Pilon III la aproape 300 de milioane de lei. Astfel, activele cumulate ale tuturor fondurilor de pensii private au depasit 4,18 miliarde de lei, adica echivalentul a 980 de milioane de euro.