Sumele platite la fondurile de pensii private facultative (pilonul III) sunt deductibile de la calculul contributiilor de asigurari sociale (CAS), conform Legii privind sistemul unitar de pensii publice, publicate luni in Monitorul Oficial, a anuntat marti Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In prezent, pragul de deductibilitate pentru pensiile private facultative se situeaza la 400 de euro pe an pentru angajat si 400 de euro pe an pentru angajator, majorarea acestuia fiind pusa in aplicare de la inceputul anului 2009.

"Contributia la pensia facultativa poate fi platita de salariat (din salariul brut), de catre angajator (suplimentar salariului brut) sau de catre angajat si angajator deopotriva. Din calculele efectuate de catre CSSPP, prin contributia de 100 de lei la un fond de pensii facultative, comparativ cu o majorare echivalenta a salariului, reiese un avantaj de 25 de lei in cazul in care plata este efectuata de catre salariat. Daca plata o realizeaza angajatorul, atunci castigul este de 27 de lei. In plus, contributia la pensia facultativa este deductibila de la plata impozitului pe profit", se arata in comunicatul institutiei.

Conform oficialilor CSSPP, un regim de deductibilitate totala pentru contributiile la pensia facultativa va presupune exceptarea acestora de la alcatuirea bazei de calcul aferenta impozitului pe venit sau profit precum si de la calculul contributiilor de asigurari sociale, asigurari de sanatate si pentru fondul de somaj.