Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Fondurile de pensii. In ce isi plaseaza banii si care e recompensa lor financiara pentru asta?

de DP     Dan Popa's Weblog
Luni, 27 decembrie 2010, 13:29 Economie | Asigurari

Fondurile de pensii sau companiile de asigurari nu sunt magi ai banilor. Incearca, atata  cat pot si cat se pricep sa iti multiplice banii incredintati. Au fireste departamente de analize economice si seniori researcheri care calculeaza randamentul optim in conditii date de risc. Din datele pe care le am (bazate pe rapoartele interne de audit) si facand o medie in cazul a 3 asemenea companii (fonduri de pensii administrate privat), rezultatele arata ca se prefera obligatiunile de stat, urmate la mare distanta de depozitele bancare si obligatiunile corporatiste, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Investitii    Pondere (%)
Depozite bancare    19.29%
Obligatiuni de stat    41.89%
Obligatiuni corporatiste    22.39%
Instrumente de piata monetara (certif de trez.)    14.95%
Venit fix (obligatiuni)    0.00%
Actiuni    1.48%
TOTAL ACTIVE    100.00%

Legat de depozite, acestea sunt de regula constituite pe o luna, dar exista si depozite pe o zi sau (foarte rar) pe un an. Fireste, sunt cautate bancile care ofera recompensa cea mai buna pentru maturitatea pentru care se opteaza.

Obligatiunile de stat “inghit” de ordinul a multor zeci de milioane de lei (insemnand zeci de milioane de euro). Aici prea multe nu sunt de spus, toti stim ce sunt acelea si ce randamente aduc ele.

In cazul obligatiunilor corporatiste, actiunile preferate sunt cele ale bancilor.
Sintetizat, investitiile stau cam asa:
Austria    DEXIA KOMMUNALKR    7,39%
Olanda    RABOBANK    11%
Austria    ERSTE BK FRN    10,13%
Ro         BIRD    15,9%
Olanda    RABOBANK    4,8%
Olanda    KFW    14,-5%
Olanda    RABOBANK    2,21%
Olanda    DnBNORBank    17,7%
Olanda    Bank Austria- Unicredit    16,64%

DnBNORBank este o banca norvegiana, aflata anul trecut pe pozitia 34 a celor mai sigure banci din lume.
Mai sunt desigur si alte banci, dar ele pondereaza prea putin pentru a fi luate in calculul final.
Asemenea investitii sunt rasplatite cu salarii generoase. La nivel de top management, salariul tarifar lunar este in medie de 16.000 de lei, dar cu bonusuri si prime, venitul poate ajunge la 10.000 de euro/luna net. La middle level, salariile sunt la circa jumatate din cele ale managerilor de top, in vreme ce pentru angajatii pe nivelul de junior, venitul variaza de la 1500-3500 de lei in medie.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

1015 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri