Fondurile de pensii facultative, la care inscrierea este una voluntara, au reusit sa atraga aproape 35.000 de participanti pe parcursul anului trecut, in conditiile unor semnale negative privind pensiile private, pe plan international, a anuntat marti Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Cifra este in usoara scadere fata de 2009, cand peste 36.000 de romani isi incheiasera pensii private facultative. In contextul unui an de criza, in 2010, sistemul de pensii private a inregistrat o evolutie constanta si solida a numarului de participanti si a valorii activelor, a mai anuntat autoritatea.

Romani cu pensii private facultativeFoto: CSSPP

La sfarsitul semestrului doi al anului trecut, pe piata pensiilor private facultative (pilonul III) activau 13 fonduri de pensii facultative administrate de 10 administratori autorizati. La aceste fonduri contribuiau 221.600 participanti, in crestere cu 18,4% fata de luna decembrie 2009.

In semestrul doi al anului trecut, circa 20.000 de romani si-au incheiat pensii private facultative, fata de 18.000 de persoane in aceeasi perioada a lui 2009. La nivelul intregului an 2010, circa 35.000 de noi participanti au intrat in sistemul de pensii private facultative, in scadere usoara cu 4% fata de 2009.

Cifra este o realizare spun oficialii CSSPP, in contextul unor semnale negative la nivel international privind sistemul de pensii private. In Ungaria spre exemplu, in luna decembrie a anului trecut, s-a aprobat masura de nationalizare a activelor fondurilor de pensii private, in intentia de reducere a deficitului bugetar. O intentie similara a existat si in Bulgaria.

Saptamana trecuta, Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a declarat pentru HotNews.ro ca "in 2010 autoritatile romanesti au avut pe masa subiectul unei nationalizari mascate a fondurilor private de pensii". Acesta a spus ca in urma discutiilor cu administratorii de fonduri de pensii private, cu oficialii Comisiei Europene si ai FMI s-a renuntat la aceasta masura.

Evolutia sistemului de pensii private in a doua jumatate a lui 2010

Pe pilonul II (pensii private obligatorii), la sfarsitul anului trecut, peste 5,18 milioane angajati participau la cele 9 fonduri de pensii private obligatorii, in crestere cu 5,6% fata de sfarsitul anului 2009. In acelasi timp, valoarea activelor nete aferente celor 9 fonduri de pensii administrate privat a fost de peste 4,33 miliarde lei (peste 1 miliard euro) in crestere cu 81,7% fata de decembrie 2009.

Pe pilonul III la sfarsitul anului trecut cele 13 fonduri de pensii private facultative detineau active nete in valoare de circa 328 milioane lei (76 milioane euro), in crestere cu 60,7% fata de aceeasi perioada din 2009.