Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) vor putea fuziona numai in conditiile in care se obtine acordul majoritatii participantilor fondului de pensii absorbit, potrivit unei noi norme aprobate joi de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Printre prevederile actului normativ referitoare la conditiile si procedura pe care trebuie sa le indeplineasca administratorii in vederea fuziunii, se numara si cea a necesitatii informarii si consultarii participantilor fondului de pensii facultative absorbit, cu privire la aceasta operatiune.

Conform noului act normativ, operatiunea de fuziune a doua sau mai multe fonduri din sistemul Pilonului III este impartita in doua etape distincte de autorizare: autorizarea prealabila si autorizarea definitiva.

In urma obtinerii autorizarii definitive, activele, participantii si arhiva de la fondul de pensii absorbit vor fi transferate la fondul de pensii absorbant, iar fondul de pensii absorbit in urma fuziunii isi inceteaza existenta. Ulterior, participantilor preluati li se recalculeaza numarul de unitati de fond in functie de valoarea activului personal transferat si de valoarea unitara a activului net al fondului de pensii facultative absorbant.

Norma privind fuziunea fondurilor de pensii facultative va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă pe site-ul autoritatii, la rubrica Legislatie, la data publicarii ei.

La sfarsitul anului 2010, pe pilonul III activau 13 fonduri de pensii facultative administrate de 10 firme autorizate de catre CSSPP. La aceeasi data, la aceste fonduri contribuiau 221.600 participanti, in crestere cu 18,4% raportat la decembrie 2009. Gradul de acoperire a fost de 5% din efectivul total al salariatilor din Romania.

La sfarsitul anului trecut, fondurile de pensii facultative detineau active nete in valoare de 328,0 milioane lei (76 milioane euro - curs mediu BNR la 31.12.2010), in crestere cu 60,7% fata de decembrie 2009.