Fondurile de pensii private facultative vor putea fuziona numai dupa obtinerea acordului majoritatii clientilor fondului care dispare

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 10 februarie 2011, 16:45 Economie | Asigurari

Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) vor putea fuziona numai in conditiile in care se obtine acordul majoritatii participantilor fondului de pensii absorbit, potrivit unei noi norme aprobate joi de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Printre prevederile actului normativ referitoare la conditiile si procedura pe care trebuie sa le indeplineasca administratorii in vederea fuziunii, se numara si cea a necesitatii informarii si consultarii participantilor fondului de pensii facultative absorbit, cu privire la aceasta operatiune.

Conform noului act normativ, operatiunea de fuziune a doua sau mai multe fonduri din sistemul Pilonului III este impartita in doua etape distincte de autorizare: autorizarea prealabila si autorizarea definitiva.

In urma obtinerii autorizarii definitive, activele, participantii si arhiva de la fondul de pensii absorbit vor fi transferate la fondul de pensii absorbant, iar fondul de pensii absorbit in urma fuziunii isi inceteaza existenta. Ulterior, participantilor preluati li se recalculeaza numarul de unitati de fond in functie de valoarea activului personal transferat si de valoarea unitara a activului net al fondului de pensii facultative absorbant.

Norma privind fuziunea fondurilor de pensii facultative va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă pe site-ul autoritatii, la rubrica Legislatie, la data publicarii ei.

La sfarsitul anului 2010, pe pilonul III activau 13 fonduri de pensii facultative administrate de 10 firme autorizate de catre CSSPP. La aceeasi data, la aceste fonduri contribuiau 221.600 participanti, in crestere cu 18,4% raportat la decembrie 2009. Gradul de acoperire a fost de 5% din efectivul total al salariatilor din Romania.

La sfarsitul anului trecut, fondurile de pensii facultative detineau active nete in valoare de 328,0 milioane lei (76 milioane euro - curs mediu BNR la 31.12.2010), in crestere cu 60,7% fata de decembrie 2009.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

458 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Vazi ca in ZF e o stire interesanta despre UNSAR (Vineri, 11 februarie 2011, 14:40)

    sefu' [anonim]

    Sefu', vezi ca Mustatea de la Astra a primit mai multe telefoane de la coana Toncescu sa intervina si sa dezminta comunicatele date de catre Cristi Constantinescu care a intors armele impotriva Tonceascai.
    Aia e o stire interesanta!


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version