Circa 200.000 de bugetari din structurile militarizate ar urma sa intre in perioada urmatoare in sistemul de pensii private obligatorii, in urma noii legi privind sistemul unitar de pensii publice. Legea a intrat in vigoare la 1 ianuarie, dar administratorii de pensii private nu stiu exact detaliile tehnice prin care acesti oameni vor adera in sistem. Primii pasi se vor face luni, cand arbitrul pietei de pensii private (CSSPP) va publica spre dezbatere normele de modificare a legislatiei secundare in ceea ce priveste colectarea contributiilor, aderarea si evidenta la sistem. Datorita lipsei acestor reglementari, Mircea Oancea, presedintele autoritatii, spune ca a cerut pana acum administratorilor sa astepte si sa nu inceapa procesul de atragere de clienti.

Integrarea in fondurile de pensii private obligatorii a bugetarilor din structurile militarizate, ca urmare a prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice este unul din principalele evenimente asteptate de catre administratorii de fonduri de pensii private in 2011.

  • "Circa 150.000-200.000 de noi participanti ar putea astfel adera la fondurile de pensii, deocamdata administratorii fondurilor de pensii nu cunosc detaliile tehnice si operationale prin care Casa Nationala de Pensii Publice (fosta CNPAS) va integra acesti salariati ai statului in sistemul public de pensii, apoi (in functie de criteriul de eligibilitate dat de varsta) si in sistemul privat de pensii", mentiona la inceputul lunii ianuarie Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Primii pasi in integrarea a circa 200.000 de noi clienti in sistemul de pensii private

Mircea Oancea, presedintele CSSPP, a precizat vineri, in cadrul unui eveniment organizat de Media Xprimm, primii pasi care se vor face in perioada urmatoare in aceasta directie.

  • "Desi legea 263/2010 a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011, pentru a avea aplicabilitate si in ceea ce priveste persoanele care in virtutea legii devin asigurate in sistemul public de pensii din structurile militare si de siguranta nationala, trebuie derulate cateva operatiuni. In primul rand trebuie infiintate prin Hotarare de Guvern trei case de pensii sectoriale. Aceste case vor fi coordonate de Casa Nationala de Pensii Publice si vor tine propria evidenta inclusiv pentru sistemul de pensii private pe baza aderarilor in sistem", a spus vineri Mircea Oancea.

Potrivit legii 263/2010, Casele de pensii sectoriale se infiinteaza in subordinea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.

Prezent la eveniment, Mihai Seitan, fost ministru al Muncii, a spus ca aceasta Hotarare de Guvern urmeaza sa se adopte "probabil saptamana viitoare".

Pe langa aceasta Hotarare de Guvern, Mircea Oancea a anuntat ca luni, CSSPP va supune dezbaterii publice "un proiect de norma de modificare a legislatiei secundare in ceea ce priveste colectarea contributiilor, aderarea si evidenta la sistem".

  • "Dupa ce primim observatiile si adoptam aceste noi reglementari trebuie sa finalizam cu Casa Nationala de Pensii Publice si celelalte trei case protocolul la nivel tehnic privind modul de transmitere a acestor informatii, a actelor de aderare cu datele aferente, modul de validare a acestor informatii si bineinteles a modalitatii de colectare a contributiilor. Eu apreciez ca lucrurile astea se vor finaliza pana la sfarsitul acestei luni ", a spus Mircea Oancea.

Oficialul a spus si ce indicatii a dat pana acum in piata in privinta procesului de strangere de adeziuni.

  • "Din punctul de vedere al aderarii o sa avem saptamana viitoare o discutie cu toti administratorii din piata ca sa clarificam acest aspect. Pana acum am cerut ca toata lumea sa astepte si sa nu faca proces de aderare pentru ca nu aveam certitudinea modului in care se verifica, valideaza si transmit aceste informatii, dar modificari majore nu vor fi. Ramane de stabilit doar acest proces de validare din punct de vedere tehnic. Este vorba de interconectarea bazelor de date intre cele trei case si Casa Nationala de Pensii Publice", a mai precizat acesta.

APAPR se asteapta ca in acest an numarul participantilor din pilonul II sa depaseasca 5,5 milioane de persoane, in crestere cu 6% fata de anul trecut, iar nivelul activelor nete administrate de fondurile din piata sa fie de circa 6,5 miliarde lei, cu 50% mai mult decat in 2010.