Compania romana de aviatie Romavia va aloca intre 471.000 si 780.000 de dolari (fara TVA) pentru asigurarea initial a trei aeronave si a raspunderii civile pentru toate activitatile aeronautice aferente, si ulterior pentru inca o aeronava (incepand cu al doilea trimestru din 2011), potrivit unui anunt publicat miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Compania aeriana, infiintata in 1991 pentru a asigura zborurile Presedintiei, Guvernului si ale Parlamentului, prezinta in caietul de sarcini si istoricul daunelor din ultimii 5 ani, mentionand un accident din 22 aprilie 2008 pe aeroportul Otopeni, caz in care asiguratorul a platit o dauna de 4,2 milioane de dolari.

Avion RomaviaFoto: Hotnews

Romavia va organiza in luna aprilie din acest an o licitatie deschisa pentru asigurarea de aeronave si raspunderi din activitati aeronautice, contract ce se va intinde pe o perioada de un an si va avea o valoare estimata pana la 780.000 dolari (fara TVA). Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 1 aprilie 2011, primirea ofertelor se face pana la data de 4 aprilie, in aceeasi zi urmand sa se faca si deschiderea acestora.

In privinta conditiilor de participare la licitatie, in anuntul de pe SEAP se mentioneaza printre altele ca una din conditiile minime pentru calificare, privind capacitatea tehnica/profesionala este "indeplinirea si finalizarea in ultimii 3 ani a cel putin unui contract de asigurare casco si raspunderi aeronave".

O singura dauna la Romavia in ultimii cinci ani, in valoare de 4,2 milioane de dolari

In Caietul de sarcini al acestei licitatii, Romavia prezinta si istoricul daunelor din ultimii cinci ani la flota de aeronave a companiei, mentionand accidentul din 22 aprilie 2008 de pe aeroportul Henri Coanda (Otopeni), cand dauna produsa a fost de 4,2 milioane de dolari.

  • "In ultimii cinci ani s-a inregistrat o dauna la polita Hull&Liability ca urmare a accidentului aeronavei BAe 146-200 inmatriculata YR-BEB din 22 aprilie 2008 cand, dupa aterizarea pe aeroportul international Henri Coanda Bucuresti, in faza de rulaj pe pista pe timp de ploaie abundenta, vant puternic si pista inundata, avionul nu a mai putut fi controlat , a fost rotit spre marginea pistei, trenul de aterizare principal a cedat, iar avionul a lovit solul cu motorul nr.4 si varful de aripa. Nu s-a inregistrat nici o vatamare corporala si nici o solicitare de despagubire de la pasageri si/sau terti. Dauna a fost solutionata ca dauna totala constructiva la valoarea asigurata de USD 4.200.000", se arata in caietul de sarcini.

Romavia a fost infiintata in aprlilie 1991, ca regie autonoma aflata in coordonarea Ministerului Apararii Nationale si operator principal desemnat pentru a executa zboruri speciale in favoarea Administratiei Prezidentiale, Guvernului si Parlamentului. Compania presteaza si servicii pentru public in regim charter regulat (programul de zbor are zile si ore fixe de decolare/ aterizare).

Conform datelor de pe site-ul propriu, flota Romavia are in componenta o aeronava Boeing 707 model 3K1C si doua aeronave BAe 146 seria 200, cu care efectueaza zborurile in regim de charter regulat. Principala baza a companiei se afla pe Aeroportul Otopeni.