Volumul de prime brute subscrise anul trecut pe piata asigurarilor a depasit 8,3 miliarde lei, in scadere cu 5,7% fata de anul anterior, reducere care nu reprezinta o surpriza in contextul evolutiilor altor piete, arata datele provizorii anuntate joi de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In acelasi timp, anul trecut indemnizatiile brute platite de firme asiguratilor, beneficiarilor contractelor si pagubitilor, a scazut cu 7,18% pana la 5,4 miliarde lei.

Angela Toncescu, presedintele CSAFoto: AGERPRES
  • "Spre deosebire de alte piete, piata romaneasca este dependenta de asigurarile auto intr-un procent mare (peste 60% din subscrieri provin din asigurarile auto). In consecinta, scaderea vanzarilor si a leasingului auto a avut ca efect scaderea asigurarilor auto de tip CASCO (o scadere a primelor de 25,12%). Ponderea CASCO in total asigurari generale a scazut astfel de la 46% in 2009 la 37,2% in 2010", a declarat joi Angela Toncescu, presedintele CSA.

Piata asigurarilor de viata a crescut cu 2,3% in 2010

Datele provizorii anuntate joi de institutie arata ca primele brute subscrise pe segmentul de asigurari generale a depasit 6,6 miliarde lei anul trecut, in scadere cu 7,5%, in timp ce pe segmentul de asigurari de viata s-au subscris prime brute de peste 1,6 miliarde lei, in crestere cu 2,32%.

Valoarea indemnizatiilor platite asiguratilor de catre asiguratori a scazut cu 7,18% pana la 5,4 miliarde lei

In ceea ce priveste valoarea indemnizatiilor brute platite de firmele de asigurari catre asigurati, beneficiari de contracte si pagubiti, aceasta a depasit 5,4 miliarde lei in 2010, in scadere cu 7,18% fata de anul anterior.

  • "Apreciez ca s-a intamplat asta si datorita faptului ca s-a introdus sistemul bonus-malus, poate oamenii au condus mai prudent sau au fost mai putine accidente. O alta cauza este si scaderea primelor brute subscrise", a precizat Angela Toncescu.

Anul trecut, pe segmentul asigurarilor generale, firmele au platit asiguratilor indemnizatii de peste 4,7 miliarde lei, in scadere cu 8,34% fata de anul 2009. Pe partea de asigurari de viata, valoarea indemnizatiilor platite asiguratilor (include maturitatile si rascumpararile) a depasit 684,1 milioane lei, in crestere cu 1,73%.