Allianz-Tiriac Asigurari a inregistrat anul trecut venituri totale din activitatea de asigurari generale si de viata de peste 1,03 miliarde lei, in scadere cu circa 20% fata de anul 2009, conform cifrelor anuale preliminate dupa standardele internationale de contabilitate, prezentate de grupul Allianz. Asiguratorul a ramas insa pe "un teritoriu pozitiv" in privinta rezultatului operational, inregistrand in 2010 un profit operational de circa opt milioane de lei. Majorarea TVA si cresterea obligatiilor de plata pentru vatamari corporale in cazul politelor RCA au fost principalii factori care au afectat negativ nivelul profitabilitatii, sustine Rangam Bir, directorul general al companiei.

  • "Am traversat o perioada in care masurile de austeritate luate de Guvern si de intreaga populatie a Romaniei au avut un impact relevant asupra volumului primelor brute subscrise de companie. Concomitent, nivelul profitabilitatii a fost influentat negativ in principal din doua directii: majorarea TVA, respectiv continuarea cresterii obligatiilor de plata pentru vatamari corporale acoperite de politele RCA", a declarat Rangam Bir, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Segmentul asigurarilor auto, ce include RCA si Casco, genereaza cel mai mare volum de despagubiri platite anual de asiguratori.

Pentru a-si reduce pierderile, Allianz-Tiriac a demarat un proces de "curatare" a portofoliului CASCO la nivelul flotelor

Din activitatea de asigurari generale, asiguratorul a obtinut anul trecut venituri din prime brute subscrise de 940 milioane de lei, in scadere cu 20% fata de subscrieri de 1,1 miliarde lei in 2009. Conform informatiilor companiei, comprimarea afacerilor de asigurari generale s-a datorat in special evolutiei negative a asigurarilor de avarii si furt auto (CASCO), segment pe care s-a inregistrat un volum al subscrierilor anuale in scadere cu aproape 30%.

Asiguratorul a mai anuntat ca a demarat aplicarea mai riguroasa a sistemului sistemului bonus-malus la nivelul tuturor segmentelor de clienti, iar "rezultatul corelarii mai riguroase a costului asigurarii de avarii si furt auto cu riscurile asumate de companie a generat in unele cazuri majorari de tarife pentru flote asigurate casco la Allianz-Tiriac".

  • "Am realizat o analiza detaliata a portofoliului de asigurari generale si, in mod constient, am luat decizia sa nu mai sustinem unele segmente generatoare de pierderi, care, sigur ca da, an de an aveau o contributie la realizarea veniturilor companiei, insa in mod constant au inregistrat rate ale daunei foarte ridicate. In schimb, acest proces de a portofoliului casco la nivelul flotelor ne-a permis sa fim mult mai flexibili in ceea ce priveste oferta destinata persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). Pentru unele dintre segmentele din randul acestor categorii de clienti - persoane fizice si IMM - am reusit sa devenim mult mai competitivi, oferindu-le tarife casco mai mici pe parcursul lui 2010", a declarat Rangam Bir.

Pe segmentul asigurarilor de viata, Allianz-Tiriac a inregistrat o valoare a primelor brute subscrise de 92 milioane de lei in 2010, cu 7 milioane lei mai putin decat cu un an inainte.

Pentru 2011, seful Allianz-Tiriac estimeaza ca "eventuala iesire din recesiune a economiei ar putea sa isi faca simtite efectele la nivelul industriei de asigurari cu un decalaj de cel putin 6 luni".

Anul trecut, veniturile obtinute de companiile de asigurari din activitatile de asigurari generale si de viata au depasit 8,3 miliarde lei, in scadere cu 5,7% fata de anul 2009, conform datelor provizorii prezentate joi de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In aceeasi perioada de referinta, indemnizatiile brute platite de firme asiguratilor, beneficiarilor contractelor si pagubitilor, a scazut cu 7,18% pana la 5,4 miliarde lei.

Grupul Allianz a inregistrat anul trecut un profit operational de 8,2 miliarde euro, in crestere cu 17% fata de anul precedent, iar profitul net a fost de 5,2 miliarde euro.