5,2 milioane de romani contribuie acum la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II), dar datorita unui nivel mic al contributiilor, 49% dintre acestia au in prezent conturi sub 500 de lei, media pe sistem fiind de 835 de lei, a declarat joi, Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In replica, Ioan Botis, ministrul Muncii, a cerut administratorilor sa-si asume riscuri mai mari in politica de investitii pentru majorarea nivelului activelor populatiei.

Ioan BotisFoto: Hotnews

"Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii ar trebui sa-si asume un risc mai mare in politica investitionala pentru a oferi o valoarea mai mare a activelor administrate. Personal as fi dispus ca partea mea din contributii sa intre la un risc maxim, ceea ce va aduce benficii mai mari, evident cu riscurile aferente. Peste 60% din totalul activelor sunt investite in titluri de stat, care prezinta riscuri foarte mici. Mi-as dori o alta dinamica a portofoliilor de investitii ale fondurilor de pensii", a declarat joi Ioan Botis, ministrul Muncii, prezent la un eveniment pe piata pensiilor private organizat de Mediafax.

Declaratia acestuia a venit dupa ce Mircea Oancea, presedintele CSSPP a evidentiat nivelul mic al contributiilor in sistemul de pensii private obligatorii.

Pentru acest an, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private estimeaza ca sistemul pensiilor private, atat pilonul II cat si pilonul III (pensiile private facultative), va ajunge la o valoare a activelor de sapte miliarde lei (peste 1,6 miliarde euro). Pe segmentul pensiilor private facultative, Mircea Oancea estimeaza ca nivelul activelor va atinge valoarea de circa 120 milioane euro in 2011.