Peste 5,24 de milioane de romani contribuiau in sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) in luna februarie din acest an, in crestere cu 5,47% fata de aceeasi luna a anului trecut, iar valoarea activelor nete administrate de fondurile de pensii depasea 1,1 milioane euro, cu circa 72% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, a anuntat marti Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Luna trecuta, valoarea medie a unui cont pe pilonul II a depasit 893 lei, in crestere cu 3,37% fata de luna ianuarie din acest an si cu circa 63% fata de valoarea inregistrata in urma cu 12 luni.

Fondurile ING si Alico au cele mai mari valori medii ale conturilor participantilorFoto: CSSPP
  • "Valoarea medie a conturilor, care reprezinta mai mult un indicator al calitatii portofoliului - numar participanti care platesc in mod regulat contributii si valoarea medie a contributiei - si mai putin un indicator al performantei investitiilor este in crestere atat la nivelul Pilonului II (893,01 lei) cat si in cazul Pilonului III (1.544,39 lei)", se arata in raportul dat marti de CSSPP.

Cele mai mari valori medii ale conturilor sunt la fondurile administrate de ING si ALICO

Singurele fonduri de pensii administrate privat care au o cota de piata in functie de activele nete mai mare decat cota de piata in functie de numarul de participanti sunt fondurile administrate de ING si ALICO.

  • "Ca urmare, aceste doua fonduri inregistreaza si cele mai mari valori medii ale conturilor participantilor de 1.100,41 lei (FPAP ING) si 998,40 lei (FPAP ALICO). La polul opus, FPAP EUREKO (689,16 lei) si FPAP VITAL (686,82 lei) inregistreaza cele mai mici valori medii ale conturilor participantilor", se mentioneaza in analiza Comisiei.

In conditiile unei cote de contributie de 2,5% din venitul brut realizat, in luna februarie 2011 au fost virate catre fondurile de pensii administrate privat 144,88 milioane lei (34,37 de milioane euro), in crestere cu 8,11% fata de luna precedenta si cu 29,16% fata de februarie 2010. In total, in ultimele 12 luni au fost virate contributii in valoare de 1,62 miliarde lei, cu o medie lunara de 135,49 milioane lei.

Pe parcursul lunii februarie 2011, titlurile de stat, obligatiunile emise de organismele straine neguvernamentale, actiunile si OPCVM-urile au crescut ca importanta in detrimentul obligatiunilor municipale, obligatiunilor corporative si a depozitelor bancare. Structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat, ca si pe parcursul anilor anteriori, a fost caracterizata de investitii preponderent in instrumente cu venit fix, in mod special titluri de stat (66,26%).

La inceputul acestei luni, Mircea Oancea, presedintele CSSPP, sublinia in cadrul unui eveniment pe pensii private ca datorita unui nivel mic al contributiilor, 49% din cei 5,2 milioane de romani cu pensii private obligatorii au conturi sub 500 de lei, media pe sistem fiind de 835 de lei. In replica, Ioan Botis, ministrul Muncii, a cerut administratorilor sa-si asume riscuri mai mari in politica de investitii pentru majorarea nivelului activelor populatiei.