Cele 23 de companii membre ale Uniunii asiguratorilor (UNSAR), care detin impreuna o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari, au inregistrat in primele sase luni din acest an un volum de subscrieri totale de circa 3,3 miliarde lei, in scadere cu 8,7% in termini nominali, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat marti UNSAR. Rezultatul s-a datorat unei reduceri mai accentuate a veniturilor pe segmentul asigurarilor generale (cu 12%), care nu a putut fi compensata de o crestere cu 5,2% a subscrierilor pe segmentul de asigurari de viata.

Conform datelor UNSAR, pe segmentul de asigurari generale, valoarea primelor brute subscrise de companiile membre in primele sase luni ale acestui an a scazut cu 12% fata de perioada similara din 2010.

  • "Principalele linii de business care au contribuit la scaderea inregistrata sunt raspunderea civila auto si carte verde (-25%), in principal ca urmare  a reducerii tarifelor de prima la nivelul intregii piete si asigurarile CASCO (-17%), rezultat al prabusirii vanzarilor de automobile noi pe fondul crizei economice. La polul opus, cresteri au inregistrat asigurarile tip 'property' (+23%), motorul acestora fiind politele  obligatorii de locuinte care au influentat pozitiv si evolutia asigurarilor facultative de locuinte", se mentioneaza in comunicatul UNSAR.

In privinta daunelor platite de asiguratori in primul semestru din 2011 pe liniile de asigurari generale, totalul acestora a fost de 1,8 miliarde lei la care se adauga rezerva de daune avizata insumand circa 1,4 miliarde lei, in scadere fata de perioada similara din 2010.

  • "Desi sumele platite de asiguratori au scazut cu circa 8% pe fondul reducerii volumului de prime subscrise, rata daunei, respectiv rata daunei combinata la nivelul portofoliilor membrilor UNSAR se mentine la un nivel ridicat, in special pe liniile de asigurari auto (casco, rca)", precizeaza oficialii UNSAR.

Pe de alta parte, pe segmentul de asigurari de viata, companiile membre UNSAR au raportat in primele sase luni ale acestui an subscrieri de prima de peste 732 milioane lei, in crestere cu 5,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent (696 milioane lei). Desi indemnizatiile brute platite de asiguratori pentru contractele in vigoare s-au mentinut in 2011 la nivelul celor din anul precedent (circa 55 mil lei), rezervele tehnice aferente asigurarilor de viata au crescut cu circa 13%, de la 3,6 milioane lei in primul semestru din 2010 la 4,1 milioane lei in perioada ianuarie-iunie 2011.