De la 1 septembrie, cine se angajeaza in asigurari trebuie sa detina un certificat de calificare profesionala

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 31 august 2011, 14:22 Economie | Asigurari

Cine vrea sa lucreze in domeniul distributiei produselor de asigurare va trebui sa detina incepand de joi, 1 septembrie, un certificat de calificare profesionala, a anuntat miercuri Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Este vorba de cei care nu au mai lucrat niciodata in domeniu. Certificatul se poate obtine in urma unui examen organizat de Institutul de Management in Asigurari (IMA), dupa frecventarea unor cursuri de profil la oricare dintre furnizorii de programe educationale autorizati.

Conform normelor emise de CSA referitoare la pregatirea profesionala (Ordinul nr. 11/2011), certificatul reprezinta o conditie pentru incheierea, pentru prima data, a unui contract de munca, de mandat sau intermediere in domeniul asigurarilor.

In plus, atat noii veniti in domeniul distributiei produselor de asigurare dupa data de 1 septembrie, cat si cei care desfasoara deja asemenea activitate au obligatia ca, la perioade sucesive de maxim 3 ani (respectiv de 2 ani in cazul conducatorilor intermediarilor), sa faca dovada ca au urmat un program de pregatire profesionala continua, aprobat de catre CSA. Aceste perioade se calculeaza de la data de 1 octombrie 2010.

Normele CSA ii vizeaza si pe cei care sunt deja angajati in domeniul asigurarilor:

  • (3) Dupa data mentionata la alin. (1) (n.a 1 septembrie 2011), asiguratorii si intermediarii de asigurari/sau reasigurari sunt obligati sa includa in contractele de munca, respectiv de mandat sau de intermediere ale persoanelor prevazute la art. 2 termenul pana la care acestea trebuie sa urmeze un program de pregatire profesionala continua. Pentru persoanele care la data mentionata la alin. (1) au deja incheiat un contract de munca, respectiv de mandat sau de intermediere, prevederile privind acest termen se pot face printr-un act aditional.", se arata in Ordinul nr 11 pe 2011 al CSA.

Examenele de certificare profesionala sunt organizate de IMA atat la sediul sau din Bucuresti, cat si in oricare dintre cele 5 centre regionale de care dispune (Iasi, Constanta, Cluj, Tg.Mures si Timisoara) fiind astfel acoperit intregul teritoriu al tarii. Procedura de inscriere este detaliata pe site-ul institutului. Prima sesiune de examinari a fost programata pentru perioada august-octombrie 2011.

In ceea ce priveste cursurile de profil, IMA a autorizat pana in prezent 33 furnizori de programe educationale in domeniul asigurarilor, 224 de lectori pentru programele de pregatire in domeniul  asigurarilor si 4 platforme de pregatire in sistem e-learning. Lista furnizorilor autorizati este disponibila, de asemenea, pe site-ul institutului.


Citeste mai multe despre   
























Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

2105 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi