Persoanele care au de incasat sume in temeiul contractelor de asigurare incheiate cu Delta Addendum Asigurari Generale, companie de asigurari in faliment, se pot adresa Fondului de Garantare, care a inceput deja sa efectueze plati incepand cu data de 15 august 2011, a anuntat joi Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). La inceputul acestei saptamani au inceput platile pentru cererile de plata primite, achitandu-se pana acum 61.631 de lei pentru 31 de dosare de dauna nechitate de catre acest asigurator pentru care CSA a deschis procedura de faliment la inceputul acestui an.

Fondul de garantare al asiguratilorFoto: Hotnews

Fondul de Garantare are temeiul legal sa efectueze aceste plati incepand din data de 15 august 2011, data la care hotararea instantei judecatoresti de deschidere a procedurii insolventei la societatea mentionata, pronuntata ca urmare a cererii formulate de CSA in data de 4 februarie 2011, a ramas irevocabila.

Conform prevederilor Legii nr.503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare, Departamentul Fond de Garantare din cadrul CSA a facut demersuri pentru a prelua dosarele de dauna deschise la societate, precum si evidentele tehnico-operative si contabile aferente acestor dosare.

Pana in prezent, Fondul a preluat pana in prezent 565 de dosare de dauna. Acestea au fost preluate in doua transe, de la lichidatorul desemnat de societate in procedura de lichidare voluntara si, respectiv, de la lichidatorul judiciar desemnat de instanta, iar valoarea lor totala depaseste 1,41 milioane lei.

In urma analizei datelor preluate, precum si a cererilor de plata deja primite, in data de 24 august 2011, Fondul de Garantare a publicat lista potentialilor creditori de asigurari in ziarul Romania Libera si pe site-ul propriu, www.csa-fga.ro

  • "(...) potrivit procedurii reglementate de legislatia specifica asigurarilor, toate persoanele care pretind un drept de creanta impotriva societatii Delta Addendum Asigurari Generale trebuie sa se adreseze Fondului de Garantare cu o cerere de plata, insotita de documentele justificative ale creantei in vederea platii despagubirii. Cererea se formuleaza in termen de 60 de zile de la data publicarii listelor", se arata in comunicatul CSA.

In luna ianuarie din acest an, conducerea CSA a decis retragerea autorizatiilor de functionare si declansarea procedurilor de faliment pentru doua companii de asigurari aflate in lichidare voluntara, respectiv Delta Asigurari si Delta Addendum Asigurari Generale. Cele doua firme de asigurari sunt controlate de Petromservice, despre care s-a vehiculat ca este detinuta indirect de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, iar despre intrarea in lichidare a celor doua firme presa a relatat inca de la sfarsitul lui 2009.

La data efectuarii controlului care a condus la luarea acestei decizii a CSA, Delta Addendum Asigurari Generale avea un numar de circa 800 de dosare de dauna nelichidate. Fondul de Garantare continua demersurile pentru preluarea dosarelor care nu au fost inca predate de lichidatorul judiciar desemnat de instanta, a mai precizat institutia.

Citeste si:Cum iti recuperezi banii de la un asigurator intrat in faliment prin Fondul de Garantare: 34 de milioane de lei s-au platit pana acum