"Pozitia Romaniei la summit-ul de la Bruxelles va fi ca, pentru moment, solutia corecta este amendarea imediata a Protocolului 12, care necesita doar consultarea Parlamentului European si a Bancii Centrale Europene si poate fi stabilit la nivelul Consiliului, iar, intr-o faza ulterioara, atunci cand va exista consens la nivelul celor 27 de state membre, sa se poata trece si la modificarea Tratatului, a articolului 136 din Tratat sau a Protocolului 14", a anuntat miercuri seara presedintele Traian Basescu, cu o zi inaintea startului summit-ului de la Bruxelles, considerat crucial pentru viitorul zonei euro si rezolvarea crizei datoriilor.

Protocolul 12 stabileste procedurile de "amendare" a deficitelor excesive in Statele Membre. O posibilitate de schimbare ar fi obligarea statelor membre UE sa introduca in legislatia nationale "regula de aur", prin care deficitul sa nu depaseasca 3% din PIB.

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

  • Amendarea protocolului numarul 12 nu necesita aprobari in Parlamentele nationale sau referendumuri.
  • Statele membre UE ar trebui sa stabileasca un mecanism automat de corectie a deficitului.
  • Trebuie introdusa limita maxima de deficit de 3% din PIB.
  • Cealalta varianta, cu amendarea Tratatului, este mult mai complicata, ar necesita aprobarea in Parlamentele nationale si in unele tari si ratificarea prin referendum. Acest lucru ar lua cel putin un an si jumatate - doi ani, iar UE si in special zona euro au nevoie de solutii acum, nu peste un an si jumatate sau doi.
  • Cand vorbim de o guvernanta la nivel european, este clar ca trebuie sa se dea mai multa putere Comisiei Europene, insa acest lucru nu se poate face fara modificarea Tratatului.
  • Vanzarea de pachete minoritare la companiile din Romania tine de cresterea competitivitatii.
  • Subiectul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen este pe ordinea de zi a Consiliului de la Bruxelles, cel putin asa a promis presedintele Van Rompuy, insa vom vedea in ce masura vom putea discuta, in conditiile in care prioritatea este alta. Oricum, Olanda nu si-a modificat pozitia.