Produsul CASCO cu fransiza – partea din despagubire suportata de asigurat in cazul unei daune – este folosit in intreaga Europa si este adoptat tot mai frecvent si de romani. Fransiza nu este o taxa sau o suma suplimentara care se adauga asigurarii CASCO, ci dimpotriva, reduce prima de asigurare in contractele CASCO si reprezinta o metoda de responsabilizare a soferilor. Cum ne poate ajuta in mod concret produsul cu fransiza si cum il alegem?

Scaun de masina pentru copiiFoto: Porsche Asigurari

Fransiza se calculeaza, in general, ca o suma fixa ce ii revine spre plata asiguratului in cazul unei despagubiri. In cazul unei asigurari de tip CASCO, fransiza se aplica pentru toate evenimentele in care asiguratorul nu poate recupera indemnizatia prin regres RCA (situatia in care vinovat de producerea accidentului este un tert cu polita RCA valabila).

Scopul fransizei este de a creste grija proprietarului/conducatorului auto fata de autovehiculul asigurat, incercand sa limiteze astfel cazurile de dauna. Ca regula generala, cu cat fransiza este mai mare, cu atat prima de asigurare este mai mica.

Fransizele se pot stabili:

  • ca o valoare fixa, care se aplica la fiecare dauna in parte – acest tip de fransiza este cel mai des intalnit;
  • ca procent din suma asigurata, ce se aplica la fiecare dauna in parte;
  • ca procent din valoarea fiecarei daune;

Tendinta pe piata asigurarilor CASCO este ca produsul standardsa includa fransiza fixa. Acest lucru este atat in beneficiul asiguratilor, cat si in sprijinul asiguratorilor. Astfel, asiguratii platesc prime de asigurare mai mici si sunt protejati de elementele de incertitudine, iar asiguratorii pot oferi prime de asigurare competitive si pot avea un control mai bun al ratei daunalitatii.

Inainte de a alege produsul potrivit de CASCO, este important sa aiba loc o discutie cu brokerul sau reprezentantul companiei de asigurari. Fiecare sofer cunoaste modul si mediul in care conduce masina, precum si bugetul lunar/anual pe care il are disponibil pentru polita CASCO, iar in functie de acestea poate opta pentru produsul potrivit – cu sau fara fransiza, cu fransiza fixa sau procentuala.

Acest material face parte dintr-o serie de sfaturi oferite de Expertul CASCO, Porsche Asigurari, pentru a va ajuta sa luati cea mai buna decizie in ceea ce priveste asigurarea CASCO pentru masina dumneavoastra. Porsche Asigurari este o companie membra a Porsche Finance Group ce ofera exclusiv asigurare CASCO, valabila in toata Europa, pentru masinile noi si rulate, achizitionate in leasing sau credit prin companiile grupului – Porsche Leasing, Porsche Mobility sau Porsche Bank – ori achizitionate cu plata in numerar.